Omdat fysiek contact in deze tijd minimaal is, belt Zorg om Zorg met inwoners om te vragen hoe het gaat.
Omdat fysiek contact in deze tijd minimaal is, belt Zorg om Zorg met inwoners om te vragen hoe het gaat. Foto:

'Mensen zijn blij dat je naar ze luistert'

PUTTE - De coronacrisis treft iedereen; jong en oud. Sociale contacten in levenden lijve worden tot een minimum teruggebracht, maar de meeste mensen kunnen via sociale media of beeldbellen nog wel contact met anderen zoeken. Maar dit geldt niet voor iedereen. Zorgcoöperatie Zorg om Zorg in Putte belt daarom met een deel van de aangesloten huishoudens.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens Erik de Laet van Zorg om Zorg zijn bij de zorgcoöperatie 250 huishoudens aangesloten. “Twintig procent hiervan geeft daarbij de voorkeur aan communicatie per post, dus via bijvoorbeeld een brief in de brievenbus. Zij beschikken niet over internetfaciliteiten of e-mail. Het gaat om zo’n vijftig mensen met een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar. De jongste is 72 jaar oud, de oudste 94. In deze tijden liggen de sociale contacten voor hen veel lager. Daarom hebben wij besloten deze leden te gaan bellen.”

Verrassing
De bestuursleden van Zorg om Zorg en de drie zorgcoördinatoren hebben al een eerste belronde gedaan. “We hebben inmiddels twaalf huishoudens gebeld. De eerste reactie is er eentje van verrassing. De mensen weten niet dat we bellen, dus het is echt een verrassing. Ze stellen het telefoontje op prijs en zijn erg blij dat je naar ze luistert. De meesten geven aan graag nog eens gebeld te worden. Gelukkig blijkt uit de gesprekken ook dat mensen momenteel nog wel de zorg krijgen die ze nodig hebben van bijvoorbeeld thuiszorg of mantelzorgers. Dat is voor ons een geruststelling om te horen.”

Vragen
De coördinatoren stellen in ieder gesprek vijf vragen. Aan de hand van die vragen kan vastgesteld worden of er extra hulp nodig is. “Deze vragen variëren van ‘Kunnen we iets voor u doen?’ tot ‘Heeft u behoefte aan een telefooncirkel?’ of ‘Zou u willen bellen met uw kinderen via een beeldverbinding?’. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat bezoekers van ontmoetingscentrum De Bunt onderling contact hebben gezocht per telefoon. Wellicht kunnen we tussen de mensen een telefooncirkel opzetten en ze met elkaar in contact brengen. Ook kunnen we er met beeldbellen voor zorgen dat mensen een tijdelijke WiFi-hotspot krijgen om bijvoorbeeld met een tablet te bellen naar kinderen of kleinkinderen.”

Behoefte
Dat Zorg om Zorg met het nieuwe initiatief in deze tijden in een behoefte voorziet blijkt wel uit de gesprekken die reeds gevoerd zijn. “De ervaring leert dat mensen niet zomaar zelf bellen. Als er een vraag of een probleem is, dan stellen ze de hulpvraag uit. Zo was er iemand die een gesprongen stop in huis had, waardoor het rolluik in de nacht niet meer dicht kon. Het leverde slapeloze nachten op voor die persoon, maar er werd niet om hulp gevraagd, totdat we belden. We hebben toen gelijk actie ondernomen om deze persoon te helpen.”
Mocht er niet opgenomen worden na herhaaldelijk bellen, dan rijden de coördinatoren langs voor een korte check of alles in orde is. “We kijken overigens ook verder dan het moment. Nu is er veel aandacht voor ouderen die thuis moeten blijven, maar als alles weer wat op orde is, komt er misschien weer minder aandacht voor ouderen die alleen zijn. Dat levert misschien wel weer nieuwe problemen op.”

Jubileumfeest
Zorg om Zorg wilde dit jaar het vijfjarige bestaan vieren met een jubileumfeest op 29 maart voor leden, introducés en gasten, waarbij onder meer Fanfare De Volharding een muzikale bijdrage zou leveren. Dit feest ging vanwege de coronacrisis niet door. Het bestuur van de zorgcoöperatie staat in de komende ledenvergadering in aangepaste vorm stil bij het jubileumjaar. Tevens is Zorg om Zorg met het oog op de toekomst op zoek naar nieuwe bestuursleden. Bel voor meer informatie: 06-10090765.[l]