Hans de Waal op het parkeerterrein bij de Aldi en Albert Heijn. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Hans de Waal op het parkeerterrein bij de Aldi en Albert Heijn. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'Als ik zeg: 'We gaan 't doen, dan gaan we het ook doen''

HOOGERHEIDE - Net als iedereen zijn de inwoners van de gemeente Woensdrecht zo’n twee jaar geleden naar de stembus gegaan. Nadat alle stemmen waren geteld en de onderhandelingen afgerond, begonnen Hans de Waal, Lars van der Beek, Jeffrey van Agtmaal en Henk Kielman aan een (nieuwe) periode als wethouder. Ze zijn alweer bijna halverwege. Hoe vinden ze dat het gaat, wat hebben ze bereikt en wat staat er nog op de agenda? Hans de Waal is de laatste in de rij.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hoewel hij niet de oudste is heeft Hans de Waal de meeste politieke ervaring van het kwartet wethouders. Toen hij in 2014 wethouder werd voor Algemeen Belang Zuidwesthoek (ABZ) was De Waal al gepokt en gemazeld in de Woensdrechtse politiek. Sinds 2002 zat hij in de gemeenteraad. Die ervaring, zijn enorme netwerk en de durf om af en toe buiten gebaande paden te treden, hebben hem geholpen in zijn baan als wethouder.

De inwoner van Hoogerheide neemt de gang van zaken rondom zwembad De Plantage als voorbeeld. In het kader van een grote bezuinigingsronde moest het worden verkocht. “Toen ik in 2014 het dossier overnam etterde het al een tijdje. We kwamen steeds dichter tegen de deadline waarvoor we het moesten verkopen. Ik heb op een gegeven moment de directeur van Laco Sports gebeld en gevraagd of hij een potje wilde golfen. Toen we na afloop een biertje met elkaar dronken, waren we er al uit. Ik ben bijzonder trots dat het is gelukt om het zwembad te behouden voor de gemeente, zeker als je kijkt wat er allemaal gebeurt met De Schelp in Bergen op Zoom.”

Ontslag

Volgens De Waal werkt zo’n persoonlijke aanpak niet bij iedereen, maar als hij denkt dat het een oplossing dichterbij brengt, aarzelt hij geen moment om een directeur, bestuurder, ondernemer, organisatie of wie of wat dan ook te bellen. “Als ik zeg: ‘We gaan het doen, dan gaan we het ook doen’”, zegt hij. “In deze baan kun je zo worden ontslagen. Het is bij mij nooit aan de orde geweest, maar het heeft me ook niet weerhouden om risico’s te nemen. Soms liep ik zelfs wel eens voor de troepen uit.”

De Waal is een wethouder van de grote projecten. Vooral in zijn eerste periode heeft hij veel in gang gezet en vlot getrokken. Naast het zwembad was hij onder meer verantwoordelijk voor de reconstructie van de Scheldeweg, waarmee de Brabantse Wal weer duidelijk is te zien, het naastgelegen parkeerterrein met de Albert Heijn en Aldi en de ontwikkeling van de noordkant van Ossendrecht. “Ik vind het mooi je met dit soort zaken als wethouder echt het verschil kunt maken.” De komende jaren hoopt hij dat nog te doen door de realisatie van starterswoningen, tiny houses en zorgappartementen voor mensen met een lichamelijke beperking in meerdere kernen.

Toerisme is ook een belangrijk onderdeel van zijn portefeuille. Ook op dat gebied is veel gebeurd, met dank aan de fiets. “Woensdrecht stond bekend om de kruisraketten, nu door het wielrennen en Mathieu van der Poel. Er komen heel veel fietstoeristen. Er komen nog steeds mensen om het parcours van de Eneco Tour van 2015 of het Nederlands kampioenschap in 2018 te rijden.” Aan dat NK bewaart De Waal goede herinneringen. Door slim onderhandelen met de KNWU sleepte hij het op de valreep voor een prikkie binnen. “Het was al een prachtige week toen we op zondag in Hoogerheide Mathieu van der Poel zagen winnen. Ik donderde van mijn kruk van enthousiasme”, lacht de wethouder.

De Waal stopt na deze periode. Hij gaat het rustiger aan doen. Hij weet niet of hij het vak gaat missen. “Ik vind het genoeg. Ik ben sinds mijn 19e aan het werk. Ik wil lekker gaan genieten, golfen en een klein beetje werken.” Zijn ervaringen van twee jaar geleden spelen ongetwijfeld mee in die keuze. De Waal werd rond de verkiezingen opgenomen met een ontstoken hartvlies. Hij herstelde, ging snel weer aan het werk, maar zat vlak daarna opnieuw in de ziekenboeg toen hij kampte met een gat in de twaalfvingerige darm. Hoewel hij bijna de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt stopt hij na zijn wethouderschap niet helemaal met werken. De Waal wil als adviseur gaan bemiddelen tussen overheden en bedrijven. “Het lijkt me leuk om met mijn ervaring mensen dichter bij elkaar te brengen.”