Het wordt drukker en drukker onder de grond. FOTO HANNEKE MARCELIS
Het wordt drukker en drukker onder de grond. FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Dezelfde regels voor iedereen die onder de grond moet zijn

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht gaat elk bedrijf dat voor kabels of leidingen onder de grond moet zijn op dezelfde manier behandelen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Zowel de gemeente als netwerkbeheerders hebben behoefte aan eenduidig beleid, mede omdat de ondergrond steeds voller raakt met kabels en leidingen en elk bedrijf andere belangen heeft. Voor werkzaamheden onder de grond moeten de straten en trottoirs worden opengebroken, omleidingen ingesteld en omwonenden ingelicht. De gemeente moet dat coördineren en alle werkzaamheden in goede banen leiden. Hoe ze dat voortaan doet, staat in de algemene verordening ondergrondse infrastructuren. Het document is naar de gemeenteraad gestuurd. Met de verordening wordt elke aanvraag voortaan op dezelfde manier in behandeling genomen.

Het toezicht en de handhaving worden ook hetzelfde en het college van burgemeester en wethouders verwacht dat de kosten en overlast worden beperkt als alles goed op elkaar wordt afgestemd. “Ondanks de verschillende uitgangsposities van partijen, wordt door de gemeente harmonisering en uniformering van de uitvoering van werkzaamheden nagestreefd”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Als de gemeenteraad achter de verordening staat, moeten de leges worden aangepast. Tot op heden maakte de gemeente onderscheid in telecom- en nutsbedrijven.[l]