Geen hossende menigte bij het Brabantse Wal Festival dit jaar. ARCHIEFFOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Geen hossende menigte bij het Brabantse Wal Festival dit jaar. ARCHIEFFOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Brabantse Wal Festival gaat voor leuke middag

HOOGERHEIDE – Het had een groots feest moeten worden, de tiende editie van het Brabantse Wal Festival (BWF). Maar door de uitbraak van het coronavirus gaat het jubileum niet door. Toch is er dit jaar een muzikaal BWF-feestje. Door een samenwerking met Zuidwest TV kan iedereen zondag (26 april) thuis in festivalsferen komen, via een live-uitzending op tv, radio en Facebook.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens BWF-voorzitter Niels van Elzakker begon er bij het bestuur toch wat te kriebelen op de zaterdag waarop normaal gesproken de grote roze tent op de Brabantse Wal zou verrijzen. “We dachten dat we de sfeer van het festival toch op één of andere manier bij de mensen thuis moesten kunnen brengen. Veel mensen zitten thuis, ouderen in verzorgingshuizen kunnen de deur niet uit. Zij moeten toch een leuke middag kunnen hebben? We belden Maarten van den Boom van Zuidwest TV en zijn gaan brainstormen."

Belangeloos
Dat leidde tot het idee voor een live-uitzending met optredens van artiesten, spelletjes en interviews. "Zuidwest TV heeft daarna gekeken of ze een crew op de been kon krijgen en het boekingskantoor gevraagd of artiesten belangeloos wilden optreden tijdens de uitzending." Op dat verzoek is positief gereageerd. “In ieder geval Django Wagner, De Alpenzusjes, Jan van Brabant en de lokale artiesten Ron van Hoof en Marijn van Geel hebben hun medewerking al toegezegd. Mogelijk wordt het aantal artiesten nog uitgebreid. Ook onder de artiesten is de animo namelijk groot om mee te doen, omdat zij ook veel thuis verblijven.”
Met de spellen zijn dertig waardebonnen te winnen van Woensdrechtse ondernemers, in samenwerking met de ondernemersverenigingen. “Ondernemers hebben het in deze tijd ook lastig en door deze waardebonnen kunnen de winnaars hier straks shoppen of iets eten.”

Saamhorigheid
De winactie is veelzijdig. Zo is er een posteractie, waarbij mensen een poster voor hun raam kunnen hangen en de kans hebben dat een razende reporter van Zuidwest TV bij hen aanbelt. Voor deze actie kunnen inwoners zich aanmelden via de website van het BWF. Ook kunnen ze filmpjes insturen.
Het festival is te volgen via televisie, radio en livestream via Facebook. Directeur Maarten van den Boom van Zuidwest TV: “We zullen voor deze uitzending alles aanpassen aan de maatregelen van de overheid. Artiesten treden bijvoorbeeld op in een andere studio en we houden de anderhalve meter afstand aan. Zo passen we de studio en regiekamer aan. Een uitzending van deze grootte vergt een grote crew, dus we maken gebruik van aangepaste werkruimtes. We hebben vanuit de gemeente een ontheffing om het programma te kunnen maken.”
Om 15.30 uur is er een saamhorigheidsmoment, kondigt Van Elzakker aan. “Iedereen die kijkt of luistert zet dan het geluid wat harder, opent ramen en deuren en laat zo vanuit huis en tuin het BWF-gevoel tot leven komen. Zo moet het een leuke dag worden.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie, zoals over het aanmelden voor de winactie op www.brabantsewalfestival.nl/winactie [l]