Wethouder Lars van der Beek gooit het blik van waardering naar Pammy van Mierlo. FOTO'S HUMPHREY HEKHUIZEN
Wethouder Lars van der Beek gooit het blik van waardering naar Pammy van Mierlo. FOTO'S HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'Het is dankbaar werk, maar soms ook lastig'

HOOGERHEIDE - In een tijd waarin niets meer normaal lijkt gebeurt er ook veel moois, ook in de gemeente Woensdrecht. Burgemeester Steven Adriaansen en de wethouders gaan langs bij mensen, organisaties en bedrijven die op de een of andere manier een applausje hebben verdiend. En ze komen niet met lege handen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Burgemeester Steven Adriaansen en zijn wethouders hebben ook vorige week weer de nodige blikken van waardering uitgereikt. Er stonden onder meer bezoekjes aan drie kinderopvanglocaties op de rol. Zo gingen Adriaansen en Van der Beek langs bij Kombinocare in Hoogerheide. “Het is hartstikke leuk dat ze langskomen en dat het wordt gewaardeerd wat je doet”, zegt eigenaar Anneke Bustraan. In haar kinderopvang aan de Raadhuisstraat, bij haar huis, vangt zij momenteel kinderen op wier ouders in vitale beroepen zitten. Het is dankbaar, maar soms lastig werk, zegt ze. “De regel van anderhalve meter afstand is niet uit te voeren in de kinderopvang. Hoe kun je een kind bijvoorbeeld de fles geven op anderhalve meter?” Bustraan praat over zulk soort zaken veel met haar personeel. Ze heeft respect voor de keuzes die ze maken. “Als normaal iemand ziek is, vraag ik wat ze nog wel kan. Nu niet. Het is sowieso goed wat ze besluiten. Mensen moeten zich niet schuldig voelen.”

Bevestiging
Het gemeentebestuur ging ook naar De Meulenrakkers in Ossendrecht, waar kwetsbare kinderen worden opgevangen, en de kinderopvang aan de Aviolandalaan in Hoogerheide. “De belangstelling en waardering die je krijgt is ontzettend leuk”, vindt Ellen Jacobs van Jongleren Woensdrecht. “We zijn trots op wat we doen in deze tijd. Dan is het fijn als deze bevestiging er komt.” Ook zij heeft veel met haar personeel gesproken over het coronavirus en de gevolgen voor de noodopvang. “We proberen het werk zoveel mogelijk eerlijk te verdelen. Dat gaat goed. Iedereen beseft dat dit een bijzondere tijd is. Ik zie de solidariteit toenemen.”
Een vierde kinderopvanglocatie die vorige week werd bezocht was De Boerderie in Woensdrecht. Ook eigenaar Pammy Jansen en haar medewerkers vangen kinderen van ouders in vitale beroepen op. "Normaal zitten we soms met de dertig kinderen, maar het is nu veel rustiger", zegt zij. "Het is voor iedereen een hele gekke, spannende tijd. Je hoort van alles, maar wij volgen gewoon op wat er wordt gezegd over de kinderopvang."


Supermarkt
Ook in de bouw werken ze ondanks de coronacrisis door. Dat is onder meer te zien in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Naast de Jumbo gaat Bouwbedrijf De Nijs-Soffers door met de uitbreiding van de supermarkt en bouw van appartementen erboven. Adriaansen en wethouder Hans de Waal gingen er op bezoek. “We werken met een kleinere groep op de bouw en proberen de mensen op de bouwplaats zoveel mogelijk te spreiden”, zegt projectleider Jan Bus. “Ook in de keet zijn maatregelen getroffen. Ze gaan eten in kleine groepjes, zodat de jongens voldoende afstand kunnen houden.” De bouwvakkers zijn zich net zo bewust van de coronamaatregelen als de mensen in de kinderopvang, weet Bus. “We hebben bijvoorbeeld een aantal mensen wier partner in de zorg werkt. Zij kennen de gevaren wel degelijk.” Ondanks alles loopt het project nog geen vertraging op, denkt Bus. “Je loopt wel tegen dingen aan die even niet meer kunnen worden geleverd, maar over het algemeen loopt het goed door.[l]

Op de bouwplaats in Hoogerheide.
Lars van der Beek, Steven Adriaansen en eigenaar Anneke Bustraan van Kombinocare.
Het bezoekje aan de opvang van Jongleren Woensdrecht.
Het gewilde blik van waardering.