Mensen van de BWI en vrijwilligers bellen veel mensen om te vragen hoe het gaat. ARCHIEFFOTO
Mensen van de BWI en vrijwilligers bellen veel mensen om te vragen hoe het gaat. ARCHIEFFOTO Foto:

'Na een tijdje komen de verhalen los'

HOOGERHEIDE - Medewerkers van de Brede Welzijnsinstelling (BWI) en vrijwilligers doen hun best om zo min mogelijk mensen tussen wal en schip te laten vallen tijdens deze coronacrisis. "De omstandigheden zijn lastig", zegt ouderen- en mantelzorgcoördinator Lenny Winkel.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Vooral alleenstaanden zijn kwetsbaar, merkt de oudercoördinator van de BWI. Zij, haar collega en een aantal vrijwilligers bellen regelmatig met ouderen die alleen wonen. Het zijn inwoners die ook gebruik maken van de maaltijdservice van de BWI. “Gewoon, voor een sociaal praatje”, zegt Winkel. “De meesten vinden dat heel leuk, zeker degenen die zelf geen netwerk hebben. Als je een gesprek begint, zeggen ze vaak dat het goed gaat, maar na een tijdje komen de verhalen los. Mensen die wel een eigen netwerk hebben, missen de sociale contacten, maar met hen gaat over het algemeen wel gewoon goed.”

Luisteren

Naast ouderen proberen Winkel en haar collega een oogje in het zeil te houden bij de 650 mantelzorgers in de gemeente Woensdrecht. “Die bellen wij zelf. Zij zijn blij als ze even hun verhaal kwijt kunnen. Sowieso vinden ze het lekker om even met iemand anders dan hun man of vrouw te praten. We kijken of we iets kunnen doen, maar we bieden vooral een luisterend oor”

Winkel merkt dat er een verschil is onder de mantelzorgers. Bij een deel gaat het goed, omdat er weinig sociale druk is zonder school en sporten. Voor een andere groep is het nu juist zwaarder, bijvoorbeeld voor mensen die een partner verzorgen met dementie. “Sommige mensen snappen het nu eenmaal niet meer dat ze niet naar buiten mogen. Voor gezinnen met een kind met een beperking is het ook moeilijk. Die kinderen zijn vaak gebaat bij structuur, maar die is opeens verdwenen. Dat is heel zwaar.”

Maatwerk

Als de mensen van de BWI signalen krijgen dat het ergens echt niet meer gaat, kijken ze hoe zij hulp kunnen bieden. “Het is maatwerk. Iedereen heeft behoefte aan iets anders.”

Winkel vindt het jammer dat ze niet iedereen kan bereiken. “We proberen op allerlei manieren zoveel mogelijk mensen te bereiken, maar er zijn altijd inwoners die niet om hulp willen of durven vragen.” Wie behoefte heeft aan ondersteuning of gewoon een praatje wil maken kan contact opnemen met de BWI via 0164-672049.[l]