Dit keer is er geen publieke dodenherdenking. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Dit keer is er geen publieke dodenherdenking. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto:

Individuele dodenherdenking vanwege coronavirus

HOOGERHEIDE - De dodenherdenking op 4 mei kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan zoals normaal. De gemeente Woensdrecht vraagt mensen niet naar de monumenten te komen, maar degenen die zijn overleden voor onze vrijheid individueel te herdenken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is een maatregel die uit nood is geboren. “Ik vraag het echt met pijn in mijn hart, want in Woensdrecht hechten we veel waarde aan deze bijeenkomsten”, zegt burgemeester Steven Adriaansen. “Het kan nu niet, omdat ze gelukkig altijd druk bezocht zijn.”

Toespraak

De gemeente hangt de vlaggen op 4 mei halfstok bij het gemeentehuis en alle monumenten in de kernen. Ook komt er een toespraak, die de burgemeester en wethouders zouden geven, op de website en social media van de gemeente.

Verder is er bij elk monument om 20.00 uur een korte ceremonie met een zeer beperkt aantal mensen. ‘The last post’ klinkt en er zijn twee minuten stilte. De gemeente en comités hopen deze ceremonies live uit te zenden via social media, zodat iedereen kan meekijken.

Inwoners wordt gevraagd thuis de vlag halfstok te hangen. Overdag mag iedereen een eerbetoon brengen bij één van de monumenten. De gemeente vraagt hierbij wel rekening te houden met de gezondheidsmaatregelen van het RIVM. “Geef elkaar hierbij de tijd en ruimte”, is het advies.[l]