FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE Foto: Screenshot YouTube

Voorlopige hechtenis van Klaas Otto geschorst

BERGEN OP ZOOM - Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft afgelopen week beslist dat Klaas Otto uit Bergen op Zoom geschorst wordt uit zijn voorlopige hechtenis. Dat betekent dat de Bergenaar op 1 mei om 13.00 uur wordt vrijgelaten.

DOOR ONZE REDACTIE

De advocaat van Klaas Otto had hiervoor een verzoek ingediend vanwege de persoonlijke omstandigheden van Otto. Zowel Otto zelf als enkele van zijn gezinsleden kampen met gezondheidsproblemen. Daarnaast behoort hij tot een risicogroep in verband met het coronavirus en er is op korte termijn nog geen zicht op een uitspraak in de hoger beroepszaak die nog loopt tegen Otto. Het gerechtshof heeft daarom ingestemd met zijn voorlopige vrijlating.

Enkelband

Het hof heeft wel strenge voorwaarden gekoppeld aan de schorsing. Zo moet de verdachte onder meer een enkelband dragen en op vooraf vastgestelde tijdstippen aanwezig zijn op zijn verblijfadres. Ook mag hij niet naar het buitenland reizen. Daarnaast mag hij op geen enkele manier contact hebben met meer dan 30 personen. De advocaat had in eerste instantie gevraagd om opheffing van de voorlopige hechtenis, daarbij kunnen geen voorwaarden worden opgelegd aan de verdachte. Maar, daar is het hof niet in meegegaan.

Witwassen

Klaas Otto heeft straks drie jaar en drie maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Hij wordt verdacht van geweldsdelicten en witwassen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde hem hiervoor in 2018 tot 6 jaar gevangenisstraf. Otto zelf en het Openbaar Ministerie (OM) zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. In de hoger beroepzaak is nader onderzoek bevolen, waaronder het horen van getuigen. Een deel van die verhoren is nog niet verricht. [l]