Geen bedevaart Roosendaal-Kevelaer in 2020

ROOSENDAAL - Na lang aarzelen en pijn in het hart heeft het bestuur besloten de bedevaart vanuit Roosendaal e.o. naar Kevelaer dit jaar niet door te laten gaan. Zowel de besluiten van de Nederlandse regering over het verbod op evenementen tot 1 september als de uitspraken van bondskanselier Merkel maken het bijna onmogelijk een bedevaart te organiseren.

Bij de bedevaart horen een intochtprocessie, een bijeenkomst bij de Genadekapel en vieringen in de basiliek en andere ruimten. Dat wordt erg moeilijk als we ons moeten houden aan 1,5 meter afstand (in Duitsland 2 meter). Daarnaast worden bij vieringen in de kerk strenge eisen gesteld: kerkgangers moeten zich tevoren aanmelden om de onderlinge afstanden en het maximale aantal deelnemers te kunnen handhaven. Onlangs zijn ook nog mond-neuskapjes verplicht gesteld.

Onze bedevaartgangers zijn bijna allemaal ouderen: het zijn de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Bovendien: hoe kun je een betaalbare busreis organiseren als de mensen 1,5 meter uit elkaar moeten zitten? Daarom heeft het bestuur besloten de bedevaart van 2020 niet door te laten gaan. We gaan ervan uit dat er volgend jaar een vaccin beschikbaar is en we veilig samen kunnen reizen en processies en vieringen kunnen organiseren.

Laten we nu in Nederland maar een kaarsje aansteken en volgend jaar weer met volle bussen naar Kevelaer gaan. Wij rekenen op u.

Bestuur Bedevaart Roosendaal e.o. – Kevelaer: Kees van den Eijnden; Ad Rens. [l]