Hans de Waal, Steven Adriaansen en Nettie van Aert op camping De Meet. FOTO GEMEENTE WOENSDRECHT
Hans de Waal, Steven Adriaansen en Nettie van Aert op camping De Meet. FOTO GEMEENTE WOENSDRECHT Foto: Gemeente Woensdrecht

'Deze tijd doet me meer dan ik zou willen'

HOOGERHEIDE - De waarderingsestafette in de gemeente Woensdrecht gaat door. Burgemeester Steven Adriaansen en de wethouders bezoeken mensen, organisaties en bedrijven die de samenleving draaiende houden in deze rare tijden. Ze krijgen een blik van waardering.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Steven Adriaansen en Jeffrey van Agtmaal bezochten onlangs uitvaartondernemer Christian Zorge. Hij was aangenaam verrast door het bezoek. Ook voor hem zijn het bijzondere tijden. “Maar ons werk gaat door”, zegt hij. “Ik wil niet klagen, want bij andere ondernemers staat alles stil. Wij komen er nog genadig vanaf.”

Voor de uitvaartondernemer uit Hoogerheide is het wel ‘anders dan anders’. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er bij begrafenissen en crematies een zeer beperkt aantal gasten welkom. Zorge moet dat uitleggen aan de nabestaanden en met hen op zoek naar oplossingen. “Ze weten het wel, maar snappen het niet altijd”, aldus Zorge. “Het is moeilijk en erg emotioneel.” Begrafenissen en crematies worden de laatste weken live gestreamd, zodat mensen die de overledene hebben gekend, thuis mee kunnen kijken. “Ik raad nabestaanden aan alleen met het gezin naar de ceremonie te komen en verder niemand uit te nodigen. Dan hoeven ze geen moeilijke keuzes te maken. Dat moeten ze helaas al genoeg doen.” Zorge hoort dat mensen die thuis kijken blij zijn dat deze mogelijkheid er is. Zelf gaat hij bij de families op bezoek om de plechtigheid te bespreken. Hij wil het niet telefonisch of digitaal afhandelen. Zorge vindt het persoonlijke contact fijn. “Maar het het blijft een pittige tijd. Het doet me meer dan ik zou willen.”

Camping

Boerderijcamping De Meet in Huijbergen kreeg ook een bezoekje Adriaansen. Dit keer nam hij wethouder Hans de Waal mee. “Het is leuk dat ze het waarderen wat je doet”, zegt eigenaar Toon van Aert. Vorige week kregen hij en zijn vrouw Nettie te horen dat de camping weer deels open mag. “Maar het zal niet hard lopen, vrees ik. We hebben wel wat reserveringen, maar normaal zou de camping helemaal vol zitten. Nu komt een aantal vaste klanten, verder zie ik weinig mensen.” Naast de camping runnen Toon en Nellie ook een boerderijwinkel. Ook daar is minder klandizie dan normaal.

Milieustraat

Op de milieustraat is het sinds het begin van de coronacrisis drukker dan ooit. Mensen zitten thuis en grijpen de kans om eens flink op te ruimen. Het was dan ook hoog tijd om een bezoekje te brengen aan de voorziening in Ossendrecht. Adriaansen en wethouder Henk Kielman gingen langs. Medewerkers John Raaijmakers, Wijnand Vijfvinkel en Ruud Coppens ontvingen het tweetal. “Het is leuk dat ze langskomen in deze tijd”, zegt Saver-directeur Pascal de Klerk. “Het is drukker dan normaal,” vertelt hij, “maar de grote drukte komt vooral doordat de capaciteit door de afstandsmaatregelen is afgenomen.”

Tot problemen heeft het nog niet geleid. Het lukt de ervaren medewerkers om alles in goede banen te leiden. Meer dan voldoende reden voor een blik van waardering. “Het is leuk dat ze langs kwamen, een dag nadat Rutte in Den Haag op bezoek was geweest bij de milieustraat.” Hoewel in Ossendrecht alles nog op rolletjes loopt, vraagt De Klerk mensen om hun afval zo lang mogelijk thuis te houden. Ga nu niet je zolder leeghalen, want daar lag het goed. Wacht nog eventjes voordat je naar de milieustraat gaat.”[l]


Christian Zorge krijgt het blik van waardering. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Het bezoek aan de milieustraat in Ossendrecht. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN