FOTO MARIJN RIEMENS
FOTO MARIJN RIEMENS Foto: Marijn Riemens

CHAPEAU: Barry Jacobs en Patrick van der Velden krijgen versterking van drie nieuwe wethouders
KOP: Nieuw college van Bergen op Zoom bekend

BERGEN OP ZOOM - Arjan van der Weegen en Ad Verbogt hebben woensdagochtend bekendgemaakt wie er, als het aan hen ligt, plaats gaan nemen in het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Naast huidige wethouders Patrick van der Velden en Barry Jacobs, nemen ook Jeroen de Lange, Petra Koenders en Mignon van der Zwan plaats in het nieuwe college.

DOOR REMKO VERMUNT

Ad Verbogt en Arjan van der Weegen zijn de laatste tijd meerdere keren in gesprek gegaan met alle partijen. De coalitie en oppositie stonden de laatste maanden lijnrecht tegenover elkaar, terwijl de gemeente te kampen heeft met een enorme schuldenlast. Daarnaast wil de gemeente een kwaliteitsslag maken binnen de ambtelijke organisatie en men wil werken aan een verbeterde bestuurscultuur. Om dat te realiseren moesten coalitie en oppositie dichter bij elkaar komen, gevolg: een volledig nieuw college.

Werving

"Het is heel bijzonder hoe dit nieuwe college tot stand is gekomen", vertelt adviseur Ad Verbogt. "Ik denk dat dit het eerste college is dat digitaal gevormd is." De afgelopen tijd heeft Verbogt, samen met Arjan van der Weegen, het wervingsproces op zich genomen. In eerste instantie kwamen zij tot een longlist met 64 kandidaten die geschikt zouden zijn om wethouder te worden in Bergen op Zoom. "We hebben gezocht naar mensen die een rol zouden kunnen vervullen in het oplossen van de problemen in Bergen op Zoom. Deze 64 kandidaten hebben we langs de meetlat gelegd en daaruit kwam een shortlist van 24 kandidaten. Later is die lijst ingekort naar 10 kandidaten."

Goede balans

Bij de uiteindelijke keuze is gezocht naar een goede balans tussen doeners en denkers. "We zochten echt vakwethouders, mensen met expertise. Ze gaan niet tijdelijk op de winkel passen, maar moeten flinke problemen in een korte tijd kunnen oplossen." Uiteindelijk is gekozen voor twee wethouders die nu ook al in het college zitten: Barry Jacobs en Patrick van der Velden. Zij kregen vanuit de gemeenteraad de meeste stemmen.

Nieuwe rollen

"We hebben constant gezegd dat we een meerderheid van het nieuwe college van buiten de gemeente wilden aantrekken, maar je moet wel zorgen dat je je dossierkennis blijft behouden. Daarnaast hebben deze twee wethouders ook binding met de gemeente. Dat is enorm belangrijk", stelt Arjan van der Weegen. Zij krijgen overigens wel een nieuwe rol in het college. Ze komen immers op persoonlijke titel in het college te zitten. "Ze gaan dus niet alleen bij hun eigen fractie ten raden, maar moeten bij alle fracties ophalen." Er is straks dan ook geen oppositie en coalitie meer.

Vakwethouders

De nieuwe wethouders zijn Jeroen de Lange, Petra Koenders en Mignon van der Zwan. Jeroen is bekend in de regio door zijn werkzaamheden voor werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Hij heeft met alle gemeentes zaken gedaan. Hij heeft dan ook een groot netwerk, kan snel analyseren en handelen en we vinden hem dan ook geschikt voor het economische domein." Ook Petra Koenders is geen onbekende in Bergen op Zoom. Ze is immers directeur van de Green Chemistry Campus. "Petra kan goed analyseren en complexe vraagstukken oplossen. Daarnaast heeft ze een groot netwerk in de Zuidwestelijke Delta én ze is financieel goed onderlegd." Minder bekend is Mignon van der Zwan. "Mignon is een echte veranderaar. Ze kijkt op een hele andere manier naar het aanpakken van problemen, bijvoorbeeld in het sociaal domein. Ook is ze een kei in het aanpassen van bestuursculturen."

Installatie

Hoewel Bergen op Zoom aan het begin van deze bestuursperiode vijf wethouders had, gaat het nieuwe college bestaan uit iets meer dan 4 fte. "De nieuwe wethouders gaan parttime aan de slag, zodat zij ruimte overhouden voor hun eigen bedrijf." Zij nemen allemaal zitting in het college op eigen titel om Bergen op Zoom er weer bovenop te helpen. "Op dit moment wordt een Verklaring Omtrent Gedrag aangevraagd en het integriteitsonderzoek loopt", legt Verbogt uit. Als alles volgens planning verloopt, moet het nieuwe college in de week van 11 mei geïnstalleerd worden. "Maar, dit is ons advies. Er moet nog gestemd worden door de fracties." Ook dat zal vanwege de coronamaatregelen digitaal verlopen. De komende week wordt nog gewerkt aan het nieuwe focusakkoord waarin uitgeschreven staat met elke problemen het college aan de slag gaat.

Naast de drie nieuwe wethouders hebben Ad Verbogt en Arjan van der Weegen het huidige college ook geadviseerd om Johan Rutten aan te nemen als ad-interim directielid. Hij moet gemeentesecretaris Theo Wingens gaan ondersteunen. "We stellen voor om tijdelijk een tweekoppige directie aan te stellen in Bergen op Zoom. Johan Rutten is geen onbekend, hij heeft Bergen op Zoom in de periode 2010-2014 ook al eens geholpen toen we twintig miljoen euro moesten bezuinigen."