Giel Janssen geniet volop van het leven na het burgemeesterschap. FOTO PRIVÉBEZIT
Giel Janssen geniet volop van het leven na het burgemeesterschap. FOTO PRIVÉBEZIT Foto: Privébezit

CHAPEAU: Hoe is het met Giel Janssen?
KOP: 'In de tuin zitten vind ik leuker dan erin werken'

HALDERBERGE - De 69-jarige Giel Janssen is geen onbekende in West-Brabant. De inwoner van Woensdrecht was tussen 2011 en 2016 burgemeester van de gemeente Halderberge. Daarvoor was hij jarenlang wethouder in de gemeente Bergen op Zoom.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Op 29 maart 2011 werd Giel Janssen geïnstalleerd als burgemeester van Halderberge. Omdat het maar niet lukte om zijn woning in Numansdorp te verkopen én de gemeenteraad uiteindelijk, om in aanmerking te komen voor herbenoeming, de eis stelde dat hij in de gemeente Halderberge kwam wonen, restte hem niets anders dan zijn functie in februari 2016 neer te leggen. In december van dat jaar werd hij opgevolgd door Jobke Vonk-Vedder. Op 7 maart 2018 keerde hij nog even terug om voor aanvang van de laatste raadsvergadering van het toenmalige college zijn geschilderde portret te onthullen.

Grandioos

Na een carrière in het onderwijs, hij was bijna twintig jaar leraar aardrijkskunde op de Rijksscholengemeenschap in Bergen op Zoom, was Giel vanaf 1994 twaalf jaar lang wethouder van deze gemeente. Na invulling van het burgemeestersambt in Cromstrijen van 2006 tot 2010, werd hij daarna tot hoogste burger benoemd in Halderberge. "Halderberge was voor mij een grandioze, fantastische, stimulerende en enerverende tijd", vertelt hij. "Iedere dag dat ik daar was heb ik genoten. Dat miste ik na mijn vertrek wel. Dat heeft zeker ook te maken met wie je werkt. Met een aantal ambtenaren kon ik lezen en schrijven. Het college was een grandioze club. We zien elkaar nog twee keer per jaar. Dan kijken we terug en hoor ik wat er allemaal speelt. Verder ga ik nog steeds in Oudenbosch naar de kapper en dan spreek ik ook nog weleens met mensen af. Ook in de dorpen heb ik me altijd zeer senang gevoeld en ze altijd met veel plezier bezocht. Zo kom ik met vastenavond, behalve dit jaar dan, nog steevast in Stampersgat."

Bezigheden

Formele functies bekleedt Giel vrijwel niet meer. Een paar jaar geleden heeft hij als voorzitter van de commissie Externe Spiegeling Zeeland meegewerkt aan een rapport over samenwerkingskracht in Zeeland. Momenteel is hij alleen nog voorzitter van Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom. "Dat kost meer tijd dan gedacht, maar ik doe dit graag. Bijna 13 jaar lang ben ik ook nog vice-voorzitter van Stichting Monumentenhuis Brabant, maar daar stop ik nu mee." Tijd voor hobby's en andere bezigheden dus. "Golfen doe ik twee keer per week met een vriend van me bij Akkermans in De Heen. Uiteraard vanwege de coronacrisis nu even niet. Mijn vrouw en ik hebben elektrische fietsen gekocht en maken regelmatig een ritje door de omgeving en richting Zeeland. Koken doe ik nu elke dag. Ik ben zeker geen specialist, maar vind dit fantastisch. Muziekje en borreltje erbij." Ook lezen is voor Giel een dagelijkse bezigheid. "Géén moeilijke dingen hoor en zware literatuur, maar puur voor de ontspanning. Een detective of zo."

Verhuisd

Sinds anderhalf jaar is Giel dan toch verhuisd en woont nu in het dorp Woensdrecht. "We hebben een stek gevonden in het verlengde van de Rijzendeweg. Ons huis in Numansdorp heeft in totaal zeven jaar te koop gestaan. Mijn vrouw en ik wilden graag terug naar Bergen op Zoom, waar veel familie, vrienden en kennissen wonen, maar konden daar eigenlijk niks geschikt vinden.

Onze zoon, die in Hoogerheide woont, tipte ons om eens bij hem in de buurt te komen kijken. We wonen nu wel kleiner, maar de tuin is groter. Dat vindt mijn vrouw heerlijk, maar ik moet nog wel groene vingers krijgen. In de tuin zitten vind ik leuker dan erin werken," lacht hij. "Onze andere zoon woont met zijn vrouw en twee kinderen van vier en twee jaar in Beverwijk. Daar gaan we normaal gezien graag naartoe, maar vanwege de maatregelen komen we daar al weken niet, dus zie ik mijn kleinkinderen ook niet. Dat is jammer, want het is héél leuk om opa te zijn," zegt hij tot slot.[l]