De contactberoepen mogen sinds maandag weer aan de slag. FOTO SHUTTERSTOCK
De contactberoepen mogen sinds maandag weer aan de slag. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

‘Heeft u klachten? Dan kom ik over twee weken terug'

HOOGERHEIDE – Veel ondernemers met contactberoepen, van kapsters tot fysiotherapeuten en pedicures, kregen vorige week groen licht om sinds maandag onder bepaalde voorwaarden weer aan de slag te gaan. De Woensdrechtse Bode vroeg een aantal ondernemers naar hun ervaringen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Kapsters met een eigen salon kunnen hun klanten verwelkomen volgens bepaalde regels, zoals alleen naar de salon komen, anderhalve meter afstand houden en contactloos betalen.

'Tot half juni al
volgeboekt'

Werk je echter als ambulant kapster, dan kom je bij de mensen thuis. Dat vergt nog meer aanpassingen. Ambulant kapster Connie Speek van Connie’s - tot half juni al volgeboekt met afspraken - belt al haar klanten voor de afspraak op. “Ik vraag dan hoe het met ze gaat. Hebben ze klachten? Dan kom ik over twee weken terug", legt Speek uit. "Ik werk bij mensen thuis, dus de werkruimte is anders. Zijn er meer mensen aanwezig in huis, dan moeten ze twee meter afstand houden en het liefste in een andere ruimte verblijven." Verder neemt Speek wegwerpmantels, mondkapjes, hygiënische doekjes en desinfecterende gel mee naar afspraken, vertelt ze. "Bij oudere cliënten doe ik standaard een mondkapje op. Bang ben ik niet, wel hoop ik dat de mensen alle regels ook echt in acht nemen, omwille van ieders veiligheid.”

Niet bang
Dat veiligheid voorop staat, is niet nieuw voor tattoo- en piercingstudio Rob’s Tattoos uit Ossendrecht. “Onze branche is al helemaal ingesteld op kruisbesmetting, dus we hebben slechts lichte aanpassingen hoeven te doen in de studio”, aldus Rob Jissink van Rob’s Tattoos. “In het begin waren er wat momenten van angst, maar we hebben ons goed aan alle regels gehouden. Bang zijn we niet echt, maar de tijd zal leren of dat terecht is.”

'Bij twijfel maken we een nieuwe afspraak'

Ook Miranda Woudstra van de gelijknamige pedicurepraktijk is niet bang. “Ik heb mijn klanten en de gesprekken erg gemist", vertelt Woudstra. "Ik ben blij mijn vak weer te kunnen uitoefenen, al hebben we in samenwerking met podotherapeuten cliënten met medisch noodzakelijke voetzorg wel kunnen helpen." Haar zaak is aangepast. "Bij binnenkomst vragen we naar klachten en bij twijfel maken we een nieuwe afspraak. Handdesinfectiemiddel staat bij de entree en de behandelingen zijn korter, met ruimte voor desinfectie en ventilatie van de praktijkruimte. Verder hangen er plexiglas-schermen bij de stoel en het pinapparaat en heeft de wachtruimte nog maar één stoel.”

Hygiëneprotocol

De meeste contactberoepen als kapsters, tatoeëerders en pedicures werken op afspraak, zo ook schoonheidsspecialiste Indya Kras van Salon Divas in Putte. “Ik heb maar één klant tegelijk in de salon", illustreert Kras. "Als schoonheidsspecialiste werk je al superhygiënisch en dus heb ik niet heel veel aanpassingen hoeven te doen. Ik werk standaard met mondkapjes en handschoenen. Daarnaast draag ik zelf nog extra bescherming en gebruiken we momenteel alleen wegwerpmaterialen op de behandelstoel." De klanten hebben ook een hygiëneprotocol doorgestuurd gekregen met overige instructies, vertelt Kras. "Ik ben niet bang om weer te beginnen met mijn werk, ik kijk er juist naar uit. Ik heb nu de nodige maatregelen getroffen en vertrouw er op dat mijn klanten dit ook doen. Natuurlijk zal ik dit ook checken, zodat we allemaal veilig en gezond blijven.”[l]