Nettie en Toon van Aert. FOTO MARILYN PIETERSZ
Nettie en Toon van Aert. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

'Ik woon nu samen met een majesteit'

HUIJBERGEN – Wat Nettie van Aert-Almekinders precies uitkraamde toen het tot haar doordrong dat ze een koninklijke onderscheiding had ontvangen, kan hier niet worden herhaald. De emoties die overeind blijven zijn dat ze blij en vereerd is met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. “Krijg nou wat, ik heb een lintje”.

DOOR MARILYN PIETERSZ


De vrijdag voor Koningsdag, toen de telefoon rinkelde, was ze bezig in de keuken. “De tafel aan het afruimen, zoiets zal het geweest zijn”, vertelt Nettie met veel jolijt. Ze werd doorverbonden en voor ze er erg in had, hoorde ze de stem van burgemeester Steven Adriaansen.

Onwetend vroeg ze aan Adriaansen, “Is de film niet goed gelukt?” Ze doelde op de opname die woensdag daarvoor was gemaakt op camping-boerderij De Meet, die zij samen met haar man Toon runt. De burgemeester en wethouder Hans de Waal waren op bezoek geweest in het kader van de waarderingsestafette. “Hij vroeg of ik wist welke dag het was. Ja, vrijdag, zei ik nog. Ik had nog steeds nergens erg in. En toen kwamen de alom bekende woorden”, aldus de gedecoreerde. Echtgenoot Toon wist ook van niks. Haar drie kinderen – Jan-Hein, Hanneke en Marieke - waren wel op de hoogte.

Kort na de telefonische mededeling stond de burgemeester voor de deur met een kleurrijk boeket bloemen. Gekscherend vroeg Nettie aan Adriaansen of ze bij de daadwerkelijke uitreiking van het lintje weer zo’n mooie bos krijgt. “Maar dat wist hij niet.”


Majesteit

Al 32 jaar woont ze in Huijbergen op de boerderij die tevens het ouderlijk huis was van haar Toon. Toevallig komt hij net aangelopen en op de vraag of er iets is veranderd antwoordt hij met een vette lach en trots: “Ja, natuurlijk. Ik woon nu samen met een majesteit, hè?”

Van beroep is Nettie verzorgende. In die hoedanigheid werkt ze bij de Broeders in Huijbergen. Het vrijwilligerswerk dat haar een lintje bezorgde begon ruim een kwart eeuw geleden bij parochie de Bron. Ze begon als lectrice in de kerk en rolde zo het bestuur in. “Ze wilden indertijd graag iemand in het bestuur die voortkwam uit de boerengelederen.” Jarenlang regelde ze samen met broeder Marcus en een vaste ploeg vrijwilligers het onderhoud van het kerkhof.

Daar bleef het niet bij. Ze werd actief bij de Vrouwen Vereniging Huijbergen en bij de kerngroep Rommelmarkt Huijbergen. “Ik heb het van huis uit meegekregen”, zegt ze over haar motivatie. “Mijn moeder was ook altijd bezig met van alles. Gewoon, je doet iets voor de gemeenschap.” Nettie collecteert trouw voor het KWF in het buitengebied. “Wist je dat mensen in het buitengebied, gulle gevers zijn?” En sinds drie jaar is ze organisator van de aspergetocht, de Spazzietocht, in Huijbergen samen met ondernemersvereniging Hover.


Mantelzorger

Verder is ze mantelzorger voor haar man Toon die jaren geleden een ernstig bedrijfsongeval kreeg. Hierdoor ontstond het idee een verwendag te organiseren voor mensen die, zoals Nettie ze noemt, ‘stille zorgers’ zijn, samen met Maria de Rond. Huijbergen kan gerust zijn, want Nettie blijft doen wat ze nu doet. “En zo af en toe pas ik op de kleinkinderen.”[l]