Het gelukkige diamanten echtpaar. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Het gelukkige diamanten echtpaar. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

‘We zijn nog net zo verliefd als toen’

HOOGERHEIDE – Wanneer je als echtpaar in de gemeente Woensdrecht zestig jaar getrouwd bent, komt normaal gesproken burgemeester Steven Adriaansen op bezoek, met een bos bloemen en een ingelijste kopie van de huwelijksakte. Zo ook bij Wiezy (83) en Corrie (82) Adriaansen-Bastiaansen uit Hoogerheide. Zij vierden dinsdag 12 mei hun diamanten jubileum. Door de geldende coronamaatregelen was het feest alleen anders dan anders.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

De burgemeester kwam langs met zijn cadeaus, maar bleef buiten staan, op gepaste afstand. De kinderen en kleinkinderen kwamen langs, maar slechts twee personen per bezoekje. En helaas kon de in Noorwegen woonachtige zoon niet naar Nederland komen met zijn gezin door alle coronamaatregelen.

Arm
“Een arm om ons heen hebben we nu wel een beetje gemist”, vertelt het jubilerende paar door de telefoon. “Het plan was om in Non Plus Ultra feest te vieren, maar dat hebben we moeten afzeggen. Al met al was het een rare dag, al zitten we nu wel tussen de vele bloemetjes en kaarten koffie te drinken. We blijven positief”, zegt Corrie.

Schaatsen
Zij en haar Wiezy (afgeleid van Aloysius) leerden elkaar zo’n 67 jaar geleden kennen. “Ik was vijftien, hij was zestien. We waren aan het schaatsen op het Bloemetjesven”, vertelt Corrie. “Toen ik haar zag, dacht ik, ‘daar wil ik wel mee gaan schaatsen’”, lacht Wiezy. Van schaatsen kwam verkering en op 12 mei 1960 traden ze in het huwelijk.

Huwelijksdag
Zij, geboren bij Zeebad De Duintjes en opgegroeid op de boerderij op de Heimolen, en hij, geboren in de Duinstraat in Hoogerheide, moesten al vroeg uit de veren op hun huwelijksdag.

'Maar bovenal
hebben we elkaar'

“Om 6.30 uur zaten we al bij de kapper en om 9.00 uur trouwden we in het gemeentehuis van Hoogerheide aan de Raadhuisstraat. Om 9.30 uur moesten we in de kerk van Borgvliet zijn. Daar gingen we heen met de taxi. Hoe we vervolgens van de kerk naar de boerderij zijn gegaan, waar we het feest hadden, dat weten we eigenlijk niet meer.”

Kinderen
Hun huwelijk werd bekroond met drie kinderen. Corrie en Wiezy kregen een zoon en twee dochters. Inmiddels hebben ze ook zes kleinkinderen. “Onze zoon woont al jarenlang in Noorwegen, hem zien we helaas niet zo vaak. Maar we videobellen veel of skypen, nu ook met de andere kinderen. Ik houd graag contact met de kinderen, daarom heb ik ook geleerd om met de computer te werken”, zegt Corrie.

Vakanties
Zowel Corrie als Wiezy weet van aanpakken. Wiezy ging eerst in dienst en toen hij uit de dienst kwam, kon hij aan de slag als tuinman op landgoed Mattemburgh.

'Altijd alles
uitpraten'

Daarna werkte hij onder meer als chauffeur, bij Shell Pernis, bij een aannemer in telefoonkabels en tot slot bij Shell Moerdijk. Corrie werkte onder meer als filiaalhoudster bij Bakkerij Leijdekkers aan de KLM-laan. Hun kinderen en kleinkinderen zijn hun alles. Ze zijn vaak met hen op vakantie geweest, iets waar ze met veel plezier op terug kijken. “We hebben heel Scandinavië doorgereisd en ook een groot deel van Oost-Europa.”

Tuin
Nu hebben zowel Corrie als Wiezy een relatief broze gezondheid en zijn ze vaak thuis, maar dat deert hen niet. “We krijgen in normale tijden veel mensen op bezoek en we hebben een heerlijke tuin. Maar bovenal hebben we elkaar. Als we terugkijken, hebben we een mooi leven gehad. We zijn nog net zo verliefd als toen we vijftien en zestien waren, vullen elkaar goed aan. Het geheim voor een lang en gelukkig huwelijk? Goed naar elkaar luisteren, veel van elkaar houden en altijd alles uitpraten.”[l]

Het feestadres is niet te missen. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN