Leo den Heijer bij een
greep van de producten die lokaal zijn ingezameld. FOTO JAN KRIJTENBURG
Leo den Heijer bij een greep van de producten die lokaal zijn ingezameld. FOTO JAN KRIJTENBURG Foto: Jan Krijtenburg

'We kunnen de mensen nog genoeg meegeven'

WOENSDRECHT – Bij Voedselbank Goed Ontmoet in Woensdrecht merken de medewerkers de gevolgen van de coronacrisis. “De laatste drie weken meldden gemiddeld drie huishoudens per week zich bij ons aan, voornamelijk zzp’ers. Dat is een forse toename”, zegt Leo den Heijer, vrijwilliger bij de voedselbank. Normaal maken in de zomertijd gemiddeld 26 huishoudens gebruik van de voorziening. “Nu zitten we al op 35 huishoudens.”

DOOR MARILYN PIETERSZ


Vertaald naar het aantal personen betekent dit dat er ruim negentig mensen wekelijks afhankelijk zijn van Voedselbank Goed Ontmoet. "Het is een golfbeweging, maar gewoonlijk hebben we in de zomer minder huishoudens", zegt Leo den Heijer. "In de herfst zie je een stijging en december spant de kroon. Dan bedienen we dertig huishoudens en nu, met de winter ver weg, zijn we het aantal van dertig ruim gepasseerd.”


Toestroom

Den Heijer is bezorgd over de toekomst, want hij verwacht een verdere toestroom van mensen bij wie het water aan de lippen staat, zoals de al genoemde zzp’ers en horecapersoneel. Om de voedselbank toekomstbestendig te maken overlegt hij binnenkort met een aantal voedselvoorzieners. “Die afspraak is zojuist gemaakt.”

Toch is Den Heijer dik tevreden en opgelucht. “We zijn de voorbije maanden goed doorgekomen. We kunnen de mensen genoeg meegeven”, zegt de bevlogen vrijwilliger. Hij geeft leiding aan twaalf vrijwilligers, die in wisselende samenstellingen iedere donderdagmiddag werkzaam zijn in het onderkomen aan de Trambaan in Ossendrecht.

Kopzorgen waren er absoluut. Kort na het begin van de coronacrisis kwam de eerste klap. Het centraal distributiepunt voor Noord-Brabant, gevestigd in Tilburg, ging dicht. “Van hen krijgen we brood en vlees.”

Reden voor de sluiting was dat het distributiepunt gerund werd door oudere vrijwilligers. Zij mochten niet meer werken vanwege de verspreiding van het coronavirus. Voorts had Goed Ontmoet last van het hamstergedrag. “Hierdoor bleef er niet veel over bij de supermarkten om aan ons te doneren.” Den Heijer vatte meteen de koe bij de horens en sprak zijn netwerk aan of zoals hij het zelf verwoordt: "Ik ben meteen gaan schooien."


Asperges

Zo ontving de voedselbank afgelopen donderdag om en nabij de 450 kilo asperges uit handen van de aspergetelers op de Brabantse Wal. Op afroep mogen Den Heijer en co bij Albert Heijn brood halen. Van een fruitteler kreeg hij kilo’s bramen, frambozen en blauwe bessen. Een lunchroom in Hoogerheide schenkt warme maaltijden. Een boer uit de omgeving geeft aardappelen en uien. “Bovendien ontvangen we al zes jaar lang van een bevriende fruitkweker elke week drie kisten vol met appels in de maanden september tot april. Zijn logo staat nu op onze bus van de Voedselbank.”

Hartverwarmend vindt Den Heijer ook het initiatief van een Ossendrechtse mevrouw. “Zij maakte en verkocht van alles. De opbrengst daarvan kwam ten goede aan de Voedselbank.” Verder kreeg hij chips en meer van voetbalkantines, die noodgedwongen de deuren moesten sluiten.


Wij zijn de voorbije
maanden goed
doorgekomen

Een ander uitvloeisel van de coronamaatregelen was het samenscholingsverbod dat eind maart van kracht werd. Voor de voedselbank betekende dit in feite einde oefening. “Want je mocht met maximaal drie mensen samenzijn en wij zijn met minimaal acht vrijwilligers bezig en er komen tientallen mensen voedselpakketten halen.”

Den Heijer belde direct met burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht en legde het probleem voor. Een paar uur later was de ontheffing binnen en kon de voedselbank gewoon open. Uiteraard met inachtneming van de geldende RIVM-regels.[l]