Jeffrey van Agtmaal legde vorige week symbolisch de laatste buis van het nieuwe rioolstelsel. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Jeffrey van Agtmaal legde vorige week symbolisch de laatste buis van het nieuwe rioolstelsel. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'We willen zoveel mogelijk doen tegen de overlast'

PUTTE - De werkzaamheden in de Sparrenlaan en omgeving in Putte, die wateroverlast in de toekomst moeten tegengaan, zijn zo goed als afgerond. Wethouder Jeffrey van Agtmaal legde symbolisch de laatste buis van het nieuwe rioolstelsel in de grond.

DOOR EUGÈNE DE KOK


In de Sparrenlaan en omgeving is de afgelopen maanden hard gewerkt om het regenwater beter te kunnen opvangen.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Woensdrecht op dat gebied al verschillende dingen gedaan. Zo werd een paar jaar geleden bij de herinrichting van het Tervoplein een speciaal regenwaterriool aangelegd dat het hemelwater afvoert naar de eendenvijver. Ook zijn er pompen geplaatst en maatregelen getroffen in de Grensstraat en Breestraat.


Stresstest

Uit een klimaatstresstest van de gemeente bleek dat een aantal straten niet was berekend op de extreme hoosbuien die je de laatste jaren steeds vaker ziet. Dat gold zeker voor de Sparrenlaan en omgeving. “We willen zoveel mogelijk doen om overlast te voorkomen, maar tegen hoosbuien met negentig millimeter in een half uur, zoals we die de laatste jaren in Putte hebben gezien, valt bijna niet op te boksen”, is wethouder Jeffrey van Agtmaal realistisch.

Straten die lange tijd volledig blank staan, moeten echter tot het verleden behoren. “We kunnen de overlast beperken.” Van Agtmaal legde vorige week de laatste buis van een nieuw gescheiden rioolsysteem. Er is een stelsel voor het rioolwater dat uit de huizen komt en één om het regenwater op te vangen.


Gaten

De pvc-buizen voor dat laatste zitten vol met gaten, die ervoor zorgen dat het regenwater in de ondergrond komt. Het gescheiden rioolstelsel is slechts één van de maatregelen. Er is ook een wadi aangelegd, een soort bovengrondse opslagplaats voor regenwater. Daarin staat al een aantal bomen. In de toekomst worden er nog taxussen geplaatst in het toch al groene gebied. Verder zijn op de pleintjes in de omgeving van de Sparrenlaan de stenen vervangen door waterdoorlatende tegels, zodat het water makkelijk de grond in kan zakken. “Ondergronds zijn we klaar. Boven de grond moeten we nog een paar dingen doen, maar ook dat is bijna afgerond.” Het nieuwe systeem en de andere maatregelen kosten de gemeente zo’n 850.000 euro.[l]