Het bier stond koud bij 't Klavertje in Hoogerheide. FOTO'S HUMPHREY HEKHUIZEN
Het bier stond koud bij 't Klavertje in Hoogerheide. FOTO'S HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'We blijven ondanks alles lachen en doorgaan'

HOOGERHEIDE – Eindelijk! Dat woord is maandag menigmaal uitgesproken tijdens de eerste openingsdag van de horeca. Eindelijk zaten er weer gasten op het terras en in de zaak. Weliswaar met aanpassingen, maar het feit dat er weer gewerkt kon worden, daar waar de passie van de horecaondernemer zit, maakte veel goed.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


De eerste dag is letterlijk en figuurlijk een zonnige dag voor de horeca. De horecaondernemers Dave Michielsen en Joey de Rond van restaurant El Sueño in Hoogerheide zijn blij met de heropening van hun zaak. “We hebben de afgelopen tijd kunnen overleven door onder meer bezorgdiensten en afhalen. We keken echter enorm uit naar de heropening en zijn blij dat we weer mogen. Binnen hebben we ruimte voor twaalf tot achttien personen en buiten zijn er nog dertig zitplaatsen. We denken het op deze manier rendabel te kunnen maken. De eerste avond waren we al volgeboekt voor binnen, maar buiten kunnen mensen ook gewoon eten, zeker met dit mooie weer”, zegt Joey.


Puzzel

Blijdschap overheerst ook bij Kees en Saskia Palinckx van Non Plus Ultra in Woensdrecht. “De afgelopen periode hebben we de drive through en de pick-up gehad, maar nu mogen we echt weer”, zegt Saskia. “Het was wel een hele puzzel. Feitelijk hebben we nu een nieuw bedrijfsconcept opgezet. Binnen mogen we maximaal dertig personen verwelkomen en als we een partij of feest hebben, dan kunnen we alleen dat feest houden en niet ook het restaurant openen. Dat is jammer, maar het is niet anders. We willen het voor iedereen veilig houden, voor de gasten, maar ook voor ons personeel en leveranciers. We houden ons dus aan alle regels. Onze parkings zijn nu omgebouwd tot terrassen, met anderhalve meter afstand. We hebben looproutes en gescheiden toiletgroepen voor binnen en buiten. We blijven ondanks alles lachen en doorgaan.”


Stokje

Bij Restaurant Fleurian in Huijbergen zou per 1 april eigenlijk het stokje overgegeven worden door eigenaren Philip en Lian Pieters aan hun vaste medewerkers Jordy van Dongen en Joey Cloots. Volgens dochter Lielé Pieter is deze overname voorlopig ‘on hold’ gezet. “Je wilt hen een goede start geven en geen valse start. Daarom is de overname voor nu uitgesteld, totdat de zaak en situatie weer op orde zijn. De afgelopen periode duurde langer dan we gehoopt hadden, maar ons cafetaria De Pan was gewoon geopend. Dat ging goed. Daarnaast hebben we To Go-menu’s gehad. Het restaurant is compleet heringericht, met de meetlat erbij. We kunnen nu maximaal 25 mensen herbergen. Daarbij draaien we twee shifts voor het diner, om 17.00 en om 19.00 uur. Ook is ons terras uitgebreid. We zijn heel blij dat we straks iedereen weer mogen verwelkomen.”

Niet alleen de horecaondernemers zijn blij, ook de gasten zelf. Zo is het qua terrassen vergrote Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide in de middag goed gevuld met van de zon genietende mensen. Een mevrouw uit Ossendrecht moet een boodschap halen in Hoogerheide, maar is lekker op de fiets gestapt en strijkt neer op het terras om wat te drinken. “Dat deed ik voorheen ook altijd. Het is fijn om weer eens naar buiten te kunnen zo.” Dezelfde ervaring heeft en echtpaar uit Putte-Kapellen. “We moesten wat boodschappen doen en zijn op de fiets gestapt. Nu mag het weer voor ons. Voor we terugrijden naar huis, drinken we hier even wat. Een mens moet toch wat drinken?”[l]

Genieten bij Boulevard in Ossendrecht.
Een heerlijk biertje bij restaurant Boove en Beneeje.