'Nu weet niemand hoe de samenleving reageert'

HOOGERHEIDE - De gemeenteraad van Woensdrecht heeft vorige week voor het eerst sinds lange tijd weer vergaderd. Burgemeester Steven Adriaansen heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om terug te kijken op de afgelopen weken.


DOOR EUGÈNE DE KOK


Hij keek in een toespraak terug op hoe het coronavirus om zich heen greep in de gemeente. “Even lijkt het in Woensdrecht mee te vallen, maar op 21 maart is de eerste positief bevestigde inwoners in het ziekenhuis een feit”, begon hij. Sindsdien zijn 65 inwoners positief getest. “Dat lijken er weinig, maar we weten allemaal dat dit de top van de ijsberg is.”

In de gemeente zijn zeven mensen overleden aan het coronavirus. Steven Adriaansen, de wethouders en raadsleden hielden een moment stilte voor deze overleden inwoners. “Wij kunnen ons hun verdriet, ongeloof en ontreddering niet voorstellen”, aldus de burgemeester. Het virus zorgde volgens Adriaansen ook voor ontreddering bij mensen die niet ziek werden. Hij doelde op zowel mensen, die het gezelschap van familie en kennissen lang moesten missen, als ondernemers die hun omzet van de ene op andere dag ineen zagen storten. “Nu de maatregelen versoepelen weet niemand hoe de samenleving reageert. Komen ze nog om een boodschap? Vinden mensen jouw dienstverlening nog belangrijk? Durven ze wel te komen? Voelen ze zich welkom? Ben ik Welkom? Hoe moet het als de grenzen weer open gaan? Het zijn vragen waar veel mensen mee worstelen en de antwoorden zullen zich maar langzaam ontvouwen.” Aan het slot van zijn toespraak sprak Adriaansen zijn respect uit voor de mensen in de zorg, de handhavers, de ondernemers en ‘iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan het veilig houden van de samenleving’.

Tijdens de eerste vergadering in weken werd onder meer gesproken over de begroting voor de komende jaren.[l]