De start van de actie in Woensdrecht. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De start van de actie in Woensdrecht. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'Het was ook een opkikker voor hun humeur'

HOOGERHEIDE - Vers bereide maaltijden voor ouderen, kwetsbare gezinnen en mensen die werken in de zorg. Dat was het idee van de maaltijdservice die enkele weken geleden van start is gegaan. Na vier weken komt er een einde aan dit project. Afgelopen week brachten vrijwilligers voor de laatste keer een maaltijd bij mensen aan huis. "Ik ga het missen", zegt één van de deelnemers.

VAN ONZE REDACTIE


Een grote werkgever uit de regio wilde in de coronacrisis iets betekenen voor de ouderen, kwetsbare gezinnen én mensen uit de zorg.

Hij klopte aan bij Samen in de Regio en Samen maakten ze een plan. Omdat het bedrijfsrestaurant toch stil lag vanwege de crisis, werd besloten om maaltijden te maken voor mensen die het goed kunnen gebruiken. Wekelijks werden er tweeduizend maaltijden gemaakt, die door vrijwilligers weg werden gebracht. Niet alleen aan huis bij kwetsbaren, maar ook naar zorginstellingen. Voor het personeel tijdens alle diensten was er namelijk een maaltijd.


Overvol

"Een hart onder de riem, tijdens een overvolle werkdag even aanschuiven met een heerlijke, vers bereide maaltijd. Dat is prettig, dat is aandacht die ook hen verwonderde", stelt Samen in de Regio.

Het initiatief kon op veel positieve reacties rekenen. "Er kwamen veel berichtjes om te laten weten hoe dankbaar het personeel was, hoe onverwacht dit voor hen was. Mooi toch, een maaltijd cadeau, die een boost gaf tijdens werkdagen. Het was voor velen ook nog eens een opkikker voor hun humeur."


Koekjes

Dat de maaltijdservice werd gewaardeerd, bleek uit de vele reacties die binnenkwamen bij Samen in de Regio. Bloemen, kaartjes, heerlijke koekjes en veel lieve woorden. "Het was leuk om de mensen wekelijks te verrassen. Maar bij de laatste ronde waren wij zelf verrast. Verwonderd eigenlijk door al die aardige attenties en alle lieve woorden om ons te bedanken. 'Ik ga het missen, altijd even een praatje', 'Ik keek uit naar jullie komst, jullie hebben me verwend' en 'Het smaakte me altijd heerlijk'."


Positief

Hoewel de actie eigenlijk inhield dat er maaltijden aan de deur werden gebracht, bleek de actie achteraf ook andere positieve gevolgen te hebben. De maaltijden werden standaard op dinsdag en donderdag bij de mensen gebracht. Daardoor hadden ze iets om naar uit te kijken. Een gezellig moment, al was het maar even aan de voordeur.

De aandacht maakte indruk op de mensen. "Als we er op terugkijken, bedenken we ons, dat het zelfs effect heeft gehad op het minder eenzaam voelen. Het was een moment om naar uit te kijken. Van tevoren hebben we daar niet over nagedacht."


Contactmoment

De mensen die een maaltijd ontvingen, werden uitgekozen door de welzijnsinstellingen in de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen.

Deze kozen er daarnaast voor om met eigen personeel de maaltijden wekelijks af te geven bij de mensen. "Aanbellen en even een praatje maken aan de voordeur. Dan heb je veel beter in de gaten hoe het echt met de mensen gaat, meer dan in een telefoongesprek. Daar waar nodig kun je helpen. De bezorging van de maaltijd als contactmoment. Dat was nog zo’n extra vangst van het bezorgen.[l]

De maaltijdenservice werd enorm gewaardeerd. FOTO SAMEN IN DE REGIO