De burgemeesters van Essen en Woensdrecht zetten het hek aan de kant. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De burgemeesters van Essen en Woensdrecht zetten het hek aan de kant. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'Ook historisch dat we de grens nu weer openen'

ESSEN – Maanden konden inwoners van de gemeente Woensdrecht niet naar België en andersom, mits je een attest had. Er was opeens weer een grens door het coronavirus. Bijna drie maanden later is alles weer open en kunnen Nederlanders en Belgen weer naar elkaar toe.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


De officiële heropening van de grens werd symbolisch verricht door beide burgemeesters: Steven Adriaansen van Woensdrecht en Gaston Van Tichelt van Essen. Door het hek op de kruising Hollandseweg in Huijbergen en Huybergsebaan in Essen symbolisch aan de kant te zetten, werden de beide landen en inwoners weer met elkaar herenigd. “Het was historisch dat de grens sloot, maar het is ook historisch dat we de grens nu weer openen”, zei Adriaansen.

Voor de inwoners van de grensgemeenten was het een zware tijd. "Woensdrecht telt meer Belgische buurgemeenten dan Nederlandse. Andersom geldt dit voor Essen. De Belgen en Nederlanders leven hier normaal gesproken samen, maar opeens ging in maart de grens dicht. De afgelopen weken hebben wij als grensgemeenten hard geroepen om meer vrijheid te krijgen. Er waren bovendien veel onduidelijkheden toen er versoepelingen kwamen. Nu is de grens weer open en mogen zowel Belgen als Nederlanders weer zonder attest de grens over voor bier, brood en benzine", zei Adriaansen. Hij gaat zelf zijn attest, die hij wel had maar niet nodig had, veiligstellen voor de geschiedenis door deze aan een museum te geven.

Ook Van Tichelt was blij. “De heropening is een bijzonder heugelijk moment. Tijdens de uitbraak van mond-en-klauwzeer waren de grenzen ook gesloten, maar zoals nu hebben we niet gezien sinds de Tweede Wereldoorlog. De grens is een landsgrens, maar het virus kijkt niet naar een landsgrens uit 1843. Het sluiten van de grens had dan ook mentale gevolgen voor velen. We leven in 2020, maar stonden met de ruggen naar elkaar toe. Er is zelfs een periode van aversie en venijnigheid geweest onderling, terwijl mensen hier aan het werk waren en woonden. Velen wonen in Essen, maar hebben familie over de grens en andersom. Door het heropenen kunnen burgers weer bij elkaar komen.”

De afzonderlijke regels blijven gelden in Nederland en België. De burgemeesters roepen hun inwoners op zich daaraan te houden. "Alleen door dat te doen, kunnen we blijven hopen dat deze sluiting eenmalig was."[n]