Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Zes miljoen aan besparingen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het nieuwe college van Bergen op Zoom heeft in de afgelopen drie weken alle budgetten voor 2020 nog eens tegen het licht gehouden, om te bekijken waar eventueel op bezuinigd kan worden. Het resultaat hiervan is inmiddels binnen. Door de nodige aanpassingen in budgetten kan de gemeente Bergen op Zoom nu al bijna zes miljoen euro besparen.


DOOR REMKO VERMUNT


Zou de gemeente dit jaar geen stappen ondernemen, dan zou het financiƫle tekort voor dit jaar oplopen tot een tekort van ruim negen miljoen euro. Om dit tekort zo veel als mogelijk te beperken werd eerder al een uitgaven- en een vacaturestop ingesteld. Dat levert de gemeente zo'n 4,2 miljoen euro op. Zo wordt er bijvoorbeeld bezuinigd op handhaving (100.000 euro), er wordt gestopt met het verwijderen van graffiti en de hondenpoepsquad wordt stilgelegd (188.000 euro). Een bezuiniging op subsidies aan amateurkunst en cultuurstimulering moet 217.000 euro opleveren.


Activiteiten die door het coronavirus niet door konden gaan, leveren de gemeente nog eens 135.000 euro op en het schrappen van Citymarketing levert 170.000 euro op. Bouwclubs moeten efficiƫnter gebruik maken van de grond, waardoor niet gebruikte percelen verkocht kunnen worden. Resultaat: 460.000 euro extra in de gemeentekas.


Besparingen

"Duidelijk is dat deze bijsturing niet pijnloos kan en zal zijn." Zo is er bijvoorbeeld voor gekozen om het onderhoud van gebouwen en buitensportaccommodaties voorlopig op te schorten naar 2021. Dat scheelt de gemeente al 760.000 euro die niet uit de spaarpot gehaald hoeft te worden. Daarnaast wordt er een flink bedrag teruggevorderd van Aangenaam Bergen op Zoom. Het gaat om een werkbudget van 100.000 euro en een bedrag van 870.000 euro dat teruggevorderd wordt uit het stimuleringsfonds van 1,2 miljoen euro dat twee jaar geleden beschikbaar is gesteld aan Aangenaam Bergen op Zoom.


Voorstel

In totaal komt het college uit op een voorstel van 5.876.000 euro aan besparingen. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de coronacrisis.

De gemeenteraad zal over dit voorstel een besluit nemen tijdens de raadsvergadering van 7 juli. [n]