Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

HOOGERHEIDE - Je vooraf aanmelden voor één van de vieringen in parochie De Bron hoeft vanaf deze week niet meer. Wel moet iedereen zijn handen desinfecteren bij binnenkomst en anderhalve meter afstand houden van elkaar.

Verder lijkt alles weer richting het oude te gaan. Pastoor Frans Verheijen van de parochie is daar blij mee. “Het is goed om de mensen weer te zien”, zegt hij.


Zitplaatsen

Afgelopen maand waren er, zoals de richtlijnen het voorschreven, dertig mensen welkom. Dat aantal meldde zich vrijwel altijd aan. De komende weken verwacht hij meer bezoekers. “We hebben normaal tussen de dertig en honderd mensen per viering. We hebben dus voldoende zitplaatsen om iedereen te verwelkomen. Alleen bij drukbezochte vieringen, zoals een uitvaart, moeten we kijken hoe we het aanpakken.” Hij heeft de laatste maanden meerdere kleine uitvaarten en bijzondere vieringen geleid. “Het was bijzonder om te doen. Soms kreeg het daardoor een nog diepere betekenis.” Verheijen vindt het sowieso een bijzondere tijd. “Het was intensief, want je kon bepaalde dingen regelen, maar dat kon een paar dagen later zomaar weer anders zijn.”


Koorzang

Het enige wat de komende weken vreemd zal aanvoelen is dat er nog geen koren mogen zingen tijdens de vieringen en er ook geen samenzang is. “Ik weet dat de koorleden dat en hun gezamenlijk repetities missen, maar de veiligheid staat voorop. Bijna alles is weer bij het oude.”[n]