Luitenant Thomas en burgemeester Adriaansen wandelen voor het goede doel. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Luitenant Thomas en burgemeester Adriaansen wandelen voor het goede doel. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

‘Het wordt voor ons
allen een unieke tocht’

WOENSDRECHT – De Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar door de coronacrisis niet door, maar toch wordt er vier dagen gewandeld door het Vierdaagse-detachement van Vliegbasis Woensdrecht. Zij gaan voor een alternatieve Vierdaagse, in de voetsporen van de oprichters en voor het goede doel: Just in Time 4 Heroes!

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens luitenant Thomas, werkzaam op Vliegbasis Woensdrecht, is na het afgelasten van de Vierdaagse gekeken of er alternatieven waren. “Een korte tocht of het buitenland bleken geen optie. Toen kwamen we op het idee om een alternatieve Vierdaagse te lopen, van Woensdrecht naar Nijmegen.”
Omdat het detachement een goed doel aan hun tocht heeft gekoppeld, was de wil om voor een alternatieve Vierdaagse te kiezen groot. “Just in Time 4 Heroes is een kleine stichting, maar met een goed doel, namelijk ongeneeslijk zieke kinderen een onbezorgde vakantie geven op Terschelling. We hopen hiervoor veel geld op te halen. Via https://justintime4heroes.nl/vierdaagse/ kunnen mensen doneren.”

Bevrijding
Net als de oprichters van de Vierdaagse in 1909 lopen de militairen straks van militaire basis naar militaire basis. Overigens bestaat de groep militairen die deelneemt aan deze alternatieve Vierdaagse niet alleen uit mensen van de Koninklijke Luchtmacht uit Woensdrecht. Ook leden van het Korps Mariniers lopen mee, wat de alternatieve tocht nog specialer maakt. Niet eerder werd er zo samen gelopen. Daarnaast is het detachement de enige militaire wandelgroep van zo’n 6.000 Vierdaagse-militairen die op deze manier een alternatief voor de Vierdaagse heeft georganiseerd, naast de alternatieve tochten vanuit de Wandelbond zelf. “We starten dinsdag 21 juli om 4.30 uur in de ochtend, waarbij de stop deze dag in Breda ligt.” Deze dag zal ook een groep (oud-)Vierdaagselopers uit de gemeente Woensdrecht, onder wie burgemeester Steven Adriaansen, de militairen gezelschap houden. “In Breda staan we ook stil bij 75 jaar Bevrijding. We stoppen bij het Pools militaire ereveld voor een korte ceremonie en een moment stilte. Dit doen we later ook in Groesbeek. De tweede dag lopen we van Breda naar Vught. Dag drie gaan we van Berlicum naar Vredepeel. Het stukje Vught-Berlicum doen we met de bus, omdat we anders niet om en nabij de 40 kilometer uitkwamen. De laatste dag gaan we van Vredepeel naar Nijmegen. De finish is op het terrein waar de militairen normaal verblijven tijdens de Vierdaagse.”

Voorbereidingen

Voor de deelnemers staan de dagen tot de start van hun tocht in het teken van voorbereidingen. “Pas drie weken geleden kregen we een echte ‘go’ voor de tocht. Waar we normaal gesproken zo’n drie maanden voorbereidingstijd hebben, waren dit nu drie weken. Door alle coronamaatregelen lopen we ook anders dan anders. We zijn nog steeds een groep, maar wel op anderhalve meter afstand. Zingen tijdens de tocht is vooralsnog niet mogelijk, in verband met corona, maar we hopen hiervoor nog wel wat te kunnen verzinnen. Wel zullen we met bepakking lopen, maar zonder minimumeis qua gewicht. Het zal voor ons allen een bijzondere tocht worden. Normaal staan er mensen op de route die je er doorheen slepen. Nu staat er waarschijnlijk niemand. Alles bij elkaar maakt het een tocht die we ons lang zullen herinneren.”[n]