Afbeelding
Foto:

Bravis ziekenhuis presenteert vernieuwde zorgvisie

HOOGERHEIDE - Het nieuw strategisch visiedocument van het Bravis ziekenhuis is afgerond. De visie wordt voorgelegd aan de samenwerkingspartners in de regio en in september stelt zal de Raad van Bestuur van het ziekenhuis het document vast.


De visie ‘Ons ziekenhuis van morgen’ is opgesteld in overleg met onder meer gemeenten, huisartsen, verpleeghuizen en inwoners uit de regio. Het Bravis ziekenhuis wil de toegankelijkheid van specialistische zorg in de regio borgen. Daarom vernieuwt ze de komende jaren de manier van zorgverlening. De drie belangrijkste veranderingen zijn:


Rol patiënt verandert; eigen regie

Het ziekenhuis verleent zorg die waarde toevoegt voor patiënten. Er is oog voor de kwaliteit van leven van de patiënt in de eigen omgeving. Om samen met de arts te beslissen over de beste behandeling krijgt de patiënt goede informatie, zoals keuzehulp waarin de voor- en nadelen van behandelopties worden onderbouwd. De patiënt krijgt eenvoudig toegang tot de eigen gezondheidsgegevens.
In het project Medgezel staan geneeskundestudenten patiënten in het hele ziekenhuistraject bij. Mevrouw Vermaas-Hoek, de eerste patiënt die ervaring opdeed met MedGezel, zegt hierover: “Als je erg ziek bent, dan is een MedGezel belangrijk voor je. Soms zijn artsen moeilijk te begrijpen. Dan moet je durven doorvragen en duidelijk zijn, ook al heb je stress of verdriet. MedGezel helpt je daarbij.”


Zorg wordt in samenwerking verleend

Om goede, toegankelijke zorg te borgen komt er meer samenwerking in de regio. Behandelingen worden samen met huisartsen, thuiszorg en ouderenzorginstellingen vormgegeven. Bijvoorbeeld chemotherapie en bloedtransfusies kunnen dan ook thuis plaatsvinden. Susan Stam, huisarts in Steenbergen en medisch directeur Zorggroep West Brabant is blij met deze ontwikkeling: “Diagnostiek in de buurt van de huisartsenpraktijken is prettig, voor zowel patiënt als dokter.”


Nieuwe technieken

Op het gebied van technologie en digitalisering zet Bravis in op simpele gegevensuitwisseling met patiënten en zorgverleners, digitale monitoring en digitale communicatie. Patiënten met bijvoorbeeld hartfalen of COPD kunnen hun eigen gezondheid monitoren en het ziekenhuis kan op afstand meekijken en in contact komen met de patiënt. Jan-Jaap Kats, orthopedisch chirurg en Medical Information Officer bij Bravis: “Hierdoor hoeft de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis te komen. De kwaliteit van zorg blijft gelijk, maar wordt dichter bij de patiënt geleverd.”

Bravis wil ook een nieuw ziekenhuisgebouw ontwikkelen op de locatie Bulkenaar. Het uiteindelijke doel is een toekomstbestendig ziekenhuis, dat samen met andere zorgaanbieders staat voor een breed zorgaanbod in de regio.[n]