Ook deze zomer wordt er gekoerst in Woensdrecht. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Ook deze zomer wordt er gekoerst in Woensdrecht. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'We doen er alles aan om het in goede banen te leiden'

HOOGERHEIDE - Een lange periode zonder wielerkoersen nadert zijn eind. Zaterdag (8 augustus) is het moment dat in Ossendrecht de coronabestendige Woensdrechtse wielerzomer aftrapt. Vijf zaterdagen in augustus en september strijden renners in de vijf kernen van de gemeente om de Woensdrechtse leiderstrui. “We weten dat er langs alle kanten naar ons gekeken wordt. We steken onze nek uit”, zegt Jeroen van Wezel van Wielercomité Huijbergen.

DOOR MARILYN PIETERSZ


Met Niels van Elzakker van Wielercomité Hoogerheide en de geblesseerde eliterenner Lars Akkermans organiseert hij vijf wielerkoersen in de dorpskernen. “We doen er alles aan om het geheel in goede banen te leiden.” Daarom heeft de organisatie een coronahandboek opgesteld en is er een coronateam in het leven geroepen dat tijdens alle wedstrijden toezicht houdt. Bij de inschrijving voor de elite en beloften liep het storm. “Twee uur na opening van de inschrijving waren we volgeboekt. Iedereen snakt naar wedstrijden, zoveel is wel duidelijk”, stelt Jeroen van Wezel. In totaal doen 110 renners mee in deze categorie. Bij de vrouwen, nieuwelingen en junioren doen gemiddeld genomen 65 personen mee per categorie.

De coronaregels zorgen ervoor dat alles en dus ook een wielerevenement er net anders uitziet. Zo was aanvankelijk de bedoeling dat het peloton dwars door de dorpen zou trekken, maar dat zorgt voor een opeenhoping van mensen. “De parkoersen zijn nu uitgezet in het buitengebied. Graag hadden wij dat anders gezien. Als het peloton het centrum aandoet, dan profiteert ook de horeca. Een win-win situatie, maar helaas kan dat niet."

Een andere aanpassing betreft de rugnummers. De renners hoeven deze niet in te leveren na de wedstrijd. En de huldiging van de winnaars gebeurt zonder rondemissen. Met hulp van pijlen worden looproutes uitgezet langs het parkoers. “Allemaal éénrichtingsverkeer en bij de start- en finishplaats mag het publiek niet komen. Hier plaatsen we bouwhekken”, verklaart Van Wezel. Bijna alles gebeurt in de buitenlucht. “De inschrijvingsprocedure op de wedstrijddag is buiten.” De organisaties is zich ervan bewust dat de wedstrijden wellicht worden afgeblazen als het aantal besmettingen snel oploopt. “Dan ís dat zo.” Wethouder Jeffrey van Agtmaal was hier onlangs glashelder over. “Toename van besmettingen betekent annuleren.”[n]