Afbeelding
Foto:

Alles wat te veel is, is niet goed. Het is echter vooral de manier waarop kinderen, jongeren en volwassenen computers en andere schermen gebruiken, die bepaalt of het daadwerkelijk slecht is voor hen.

Dat zegt Joëlle Bakx van Bibliotheek West-Brabant. "Er is heel veel te zeggen over de manier waarop je het beste met je schermtijd kunt omgaan. Dat is namelijk ook afhankelijk van de leeftijd. Het belangrijkste is dat je een goede balans vindt in het gebruik van digitale media", stelt de programmamaker nieuwe media. "Media is immers alom tegenwoordig en je kunt er hele leuke dingen mee doen. Gebruik een tablet of telefoon dus niet alleen als zoethoudertje, want je kunt het ook creatief inzetten."

Kinderen die een wereld bouwen in Minecraft zijn niet alleen digitaal bezig, maar ook enorm creatief. Daarmee spreken ze allerlei vaardigheden aan. Volgens Joëlle is het belangrijk dat ouders meekijken met wat de kinderen doen en dat ze daar ook met hen over praten. "Net zoals je je kinderen meeneemt op ontdekkingstocht in het bos, moet je dat ook doen in de digitale wereld."

Er zijn immers ook valkuilen. Denk bijvoorbeeld aan reclames op Youtube. "Daar zitten risico's aan voor jonge kinderen, dus praat daar met elkaar over." Om kinderen te helpen met hun digitale ontdekkingstocht organiseert de bibliotheek activiteiten rondom nieuwe media, zoals Coderdojo én de Peuterparade.

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekwb.nl.[n]