Afbeelding
Foto:

HOOGERHEIDE - Turen naar het schermpje van een mobieltje of continu filmpjes op de tablet bekijken ... Veel ouders en grootouders herkennen het.

Vooral bij kinderen die nog in de groei zijn, kan de toegenomen schermtijd - of het langdurig kijken naar een schermpje - wel degelijk gevolgen hebben voor de ogen.

Volgens Bert Albrecht, contactlensspecialist en optometrist bij Pearle in Hoogerheide, staan de ogen van kinderen onder druk. "Door het kijken naar een schermpje is er een verhoogde kans op een min-sterkte van de ogen. Om scherp te kunnen zien is dan een min-bril nodig. Omdat kinderen nog in de groei zijn, vormen de oogspieren en oogbol zich namelijk nog. Door het veelvuldig kijken naar een schermpje zien kinderen dichtbij te goed, maar is veraf een probleem, omdat de oogbol vervormt en te lang wordt.” Hoewel Bert nog niet veel kinderen tegenkomt met een verhoogde min-sterkte wordt wel gewaarschuwd voor de gevolgen van de toegenomen schermtijd. "Kinderen krijgen een steeds hogere min-sterkte op jonge leeftijd. Min zes of min zeven is geen uitzondering meer." Uit onderzoek blijkt dat kinderen met min zes of hoger op latere leeftijd een hogere kans hebben om ernstig slechtziend of zelfs blind te raken. Minder schermtijd is dan ook het advies. "Probeer kinderen, met name als ze nog in de groei zijn, niet te vaak of te lang te laten kijken. Ouders moeten ook zelf het goede voorbeeld geven."[n]