Akkerven met watercrassula. FOTO TIM ROMMENS
Akkerven met watercrassula. FOTO TIM ROMMENS Foto:

Herstelwerkzaamheden
Akkerenven in Kortenhoeff

WOENSDRECHT - Staatbosbeheer is in het natuurgebied Kortenhoeff, gestart met het herstel van het Akkerenven. Deze werkzaamheden duren ongeveer zes tot acht weken.


De werkzaamheden zijn onderdeel van een landelijke aanpak om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken tegen de effecten van stikstofuitstoot: Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Door het uitvoeren van deze maatregel kan de ven-vegetatie met de soorten die hier van nature voorkomen, herstellen. Zo blijft Kortenhoeff een gezond en duurzaam leefgebied voor de toekomst, met ruimte voor natuur en recreatie.


Verwijderen watercrassula

Het Akkerenven is besmet geraakt met watercrassula.

Een waterplantje dat normaal gesproken niet in Nederland voorkomt, een zogenaamde ‘exoot’.

Dit invasieve plantje voelt zich hier zo goed thuis dat het een grote verstikkende mat in het ven heeft gevormd. Hierdoor is er geen ruimte meer voor planten om te groeien en verschillende diersoorten om te leven en zich voort te planten.


Na werkzaamheden groei inheemse planten mogelijk


Door het plantje en de bodem van het Akkerenven 20 cm af te graven wordt de watercrassula en de grond met wortels verwijderd. De natuurwaarden in het ven zullen hierdoor stijgen. Na de werkzaamheden zijn er weer volop mogelijkheden voor inheemse planten om te groeien. Om dit proces te versnellen, worden na de werkzaamheden twee soorten planten in het ven geënt, namelijk; oeverkruid en moerashertshooi. Deze soorten zullen de concurrentiestrijd met watercrassula aangaan zodat het plantje geen kans krijgt om terug te keren.


Kwetsbaar werkgebied

Voordat het vrijgekomen materiaal naar de eindverwerker wordt afgevoerd, wordt het eerst opgeslagen in een hiervoor ingericht tijdelijk depot in het terrein. Het is streng verboden om het werkgebied en het depot te betreden. Buiten het feit dat er bij graafwerkzaamheden in het terrein verschillende gevaren om de hoek komen kijken, is er bij betreding van het werkgebied en/of depot, een grote kans op besmetting met watercrassula van het al afgegraven gedeelte van het ven. Tevens bestaat de kans dat plantenresten aan schoenen of kleding blijft hangen, en op die manier andere sloten, poelen of vennen in de omgeving besmet met watercrassula.

Tijdens de werkzaamheden kunnen er tijdelijk paden worden afgesloten. Het herstelwerk van de paden en de locatie van het depot worden verricht zodra het werk klaar is en de weersomstandigheden het toelaten. Bij het afvoeren van het depot kan er lichte verkeersoverlast ontstaan op de Abdijlaan. Waar nodig zullen er passende verkeersmaatregelen worden genomen.[n]