Mien en Janus Jaspers-Damen zijn al zestig jaar een paar. FOTO MARILYN PIETERSZ
Mien en Janus Jaspers-Damen zijn al zestig jaar een paar. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

'We wisten precies wanneer we ja moesten zeggen'

HUIJBERGEN- Mien en Janus Jaspers-Damen zwaaiden naar elkaar en maakten weleens een praatje. “Ik maak makkelijk contact”, verklaart Mien met een brede glimlach op het gezicht. Van lieverlee groeide er iets, want ze zagen elkaar regelmatig. Zij bracht brood rond in Huijbergen en hij bier. Het echtpaar Jaspers-Damen is zestig jaar geleden in de echt verbonden.

DOOR MARILYN PIETERSZ


De viering van hun huwelijksjubileum stellen ze uit, vanwege corona. “We durven nu geen feest te geven”, zegt Janus. Na een verkering die twee jaar duurde gaven ze elkaar het ja-woord op twee verschillende data in 1960. Op 11 augustus trouwden ze voor de wet in het gemeentehuis van Huijbergen dat toen gevestigd was in het patronaatsgebouw aan de Boomstraat. In dit gebouw huisden tevens de noodkerk en de bibliotheek. Zowel het gemeentehuis als de kerk werden in de oorlog kapotgeschoten. De huwelijksklokken luidden nog een keer op 23 september in Lourdes. Het busgezelschap waarmee ze reisden vulde de kerk. “Een Italiaanse priester en misdienaar leidden de dienst. De buschauffeur en reisleider waren onze getuigen. De hele mis was in het Italiaans, maar we wisten precies wanneer we ja moesten zeggen”, aldus het diamanten echtpaar. De reis naar Lourdes en omgeving was tevens hun huwelijksreis.

Mien is in Essen geboren, maar in Huijbergen getogen. Ze woont er al een leven lang. “Na ons huwelijk bleef ik thuis wonen, Janus kwam erbij.” Hierna verhuisden ze naar hun huidige onderkomen aan de Gele Helmbloem. Haar ouders hadden jarenlang een bakkerij aan de Boomstraat. “Voor de oorlog stond ons huis en de bakkerij op de plek van de kerk. Ons huis is in de oorlog aan puin geschoten. Wonderwel bleef onze schuur en bakkerij overeind. Na de oorlog hebben we zeven jaar in de schuur gewoond en van daaruit de bakkerij gerund.” In de tussentijd werd er een ander huis annex bakkerij gebouwd recht tegenover de kerk, want het gezin moest plaats maken voor het nieuwe godshuis.

Echtgenoot Janus komt uit Ossendrecht. Hij was vaak in Huijbergen om een vriend, te helpen met het rondbrengen van bier. Janus kreeg later een baan bij de Putse plasticfabrikant Van Niftrik, die binnenkort definitief de poorten sluit. Hij heeft er 40 jaar gewerkt. Het paar kreeg een zoon en later werden ze trotse grootouders van twee kleindochters.[n]