Wethouder Hans de Waal en Rinus en Marie van Tilburg voor van Tilburg Pad. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Wethouder Hans de Waal en Rinus en Marie van Tilburg voor van Tilburg Pad. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Van Tilburg Pad is een herinnering aan vroeger tijden

OSSENDRECHT – Om en nabij de vijftig jaar was de doe-het-zelf-winkel van de familie van Tilburg aan de Dorpsstraat een begrip in Ossendrecht. Hoewel de winkel al een paar jaren geleden de deuren sloot en het pand inmiddels is gesloopt ten behoeve van de ontsluiting van de nieuwe duurzame woonwijk Noordrand, is er voor altijd een zichtbare verwijzing naar die goede oude tijd: het van Tilburg Pad. Wethouder Hans de Waal onthulde het naambord vorige week met Rinus en Marie van Tilburg.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


De doe-het-zelf-winkel van Rinus en Marie van Tilburg ontstond bijna vijftig jaar geleden. “Rinus werkte bij Louis Huijgens, maar wilde een eigen bedrijf beginnen. Dit zal omstreeks 1972 zijn geweest. We zijn aan de Dorpsstraat gestart met een klein winkeltje en machinewerkplaats. Later werd de winkel steeds verder uitgebreid met onder meer de woonkamer en aanbouw van het woonhuis en zijn we met ons gezin er boven gaan wonen”, zegt Marie.


Werkplaats

Zo ontstond een grote doe-het-zelf-winkel met een nog grotere werkplaats. “Maar omdat het steeds lastiger werd om een machinewerkplaats midden in het dorp te runnen, besloten we de werkplaats naar Putsmolentje te verhuizen. De winkel bleef wel bestaan tot een paar jaar geleden. We hebben de winkel ongeveer veertig jaar gehad. Het machinebedrijf hebben we nog steeds.”

Zowel Rinus en Marie als hun kinderen Patrick, Anita en Jolanda hebben mooie herinneringen aan hun tijd aan de Dorpsstraat. “We hebben hier altijd graag gewoond. Daarom doet het ook zeer om te zien dat het allemaal weg is. Dat er nu een pad is, maakt het echter weer mooi en maakt ons ook trots.”

De familie van Tilburg verkocht het pand uiteindelijk zelf aan de gemeente, nadat het een tijd te koop had gestaan. Het pand, dat vroeger een woonhuis, winkel en werkplaats herbergde, werd uiteindelijk gesloopt om de ontsluitingsweg naar de nieuwe wijk Noordrand te kunnen realiseren. “Vijftig jaar geleden bouwden we hier alles op en nu is het weg. Dat is toch wel iets.”


Cadeau

Dat vond de gemeente Woensdrecht ook. “De winkel heeft hier bijna vijftig jaar bestaan. Wij vonden het als gemeente mooi om de ontsluitingsweg naar de nieuwe wijk te vernoemen naar de winkel. We hebben overal over nagedacht, van laan tot straat, maar uiteindelijk vonden we pad het beste klinken”, aldus wethouder Hans de Waal.

Voor de familie van Tilburg was de vernoeming geen verrassing meer. “Toen we vijftig jaar getrouwd waren, kregen we dit als cadeau. Toen was het natuurlijk wel een verrassing”, volgens Marie.


Kavels

Het ‘van Tilburg Pad’ wordt straks de ontsluitingsweg naar de Noordrand, een duurzame woonwijk. Volgens de wethouder zijn er in de wijk al veel kavels verkocht en zijn er zelfs al enkele plannen goedgekeurd en vergunningen afgegeven.


Moerdreef

Over niet al te lange tijd zal er dan ook gebouwd worden op het terrein, iets verder dan waar de doe-het-zelf-winkel van de familie Van Tilburg ooit stond. Misschien heten de straten in de nieuwe wijk straks wel de Schroeflaan of Moerdreef, als extra verwijzing naar een stukje Ossendrechtse geschiedenis in een nieuwe wijk.[n]