Er was van alles te zien tijdens de open dag. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Er was van alles te zien tijdens de open dag. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Bezoekers krijgen een warm welkom in Huijbergen

HUIJBERGEN – Het doel was in eerste instantie om mensen dichtbij huis naar het terrein van Sint Marie in Huijbergen te leiden voor een (hernieuwde) kennismaking met het Wilhelmietenmuseum, de tuinen op het terrein, de woon- en leefgemeenschap De Huijberg en Broeders van Huijbergen. De open dag ‘Welkom, dicht bij huis’ lokte echter bezoekers van heinde en verre, tot aan Veendam aan toe. Er waren zo'n 300 mensen verspreid over de dag.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Niet alleen de tuinen konden worden bezocht en bekeken. Bezoekers konden ook in het labyrint lopen, er waren korte workshops, een thee- en kruidenproeverij, informatietafels en er was ruimte voor een moment van bezinning of bezoek aan de kapel. Volgens Marjan Bosch van de woon- en leefgemeenschap De Huijberg verliep het boven verwachting. “Vooraf dachten we: ‘Honderd bezoekers is al heel wat’, maar de laatste weken ging het rondzingen. De eerste honderd bezoekers hadden we al binnen toen de open dag anderhalf uur bezig was. Toen hadden wij eigenlijk nog niet eens echt het idee dat er al zoveel mensen waren. De mensen druppelen gewoon langzaam binnen.”

Dat was mede te danken aan de uitgestrektheid van het terrein. Daardoor kon iedereen coronaproof op verkenning. Er stonden tenten en kraampjes opgesteld waar men bij een bui even kon schuilen. Zelfs tijdens het schuilen probeerden mensen afstand te houden. Alle standhouders hadden veel aanloop en er was ook veel interesse in het aanbod. Vrijwilligers van Molen Johanna verkochten onder meer tarwebloem en pannenkoekmix en er werden vogelhuisjes, insectenhotels en honing verkocht. In de tuin van De Huijberg kon je kruiden proeven en een rondleiding krijgen. Bij het Pelgrimskruis kon een steentje worden gelegd en een workshop intuïtief beeldhouwen van Jeanny Ritzen. In het Wilhelmietenmuseum waren een demonstratie kantklossen, Zentangle en konden de lopende exposities worden bekeken. Aan de inwendige mens was ook gedacht tijdens de dag. Zo hadden de mensen van het Thomashuis tien taarten gebakken. "Hopelijk hebben we genoeg en redden we het tot het einde van de dag.” Via huijbergen@thomashuis.nl zijn er diverse taarten te bestellen. De opbrengst van de dag gaat naar het goede doel: studenten in Indonesië die in financiële problemen zitten vanwege Covid 19.[n]