Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

HOOGERHEIDE - Gemeenteraadsleden willen starters helpen op de markt, maar hebben niet heel veel middelen in handen.

De stijgende woz-waarden zijn een gevolg van de markt. “Er wordt momenteel te weinig gebouwd om aan de vraag te voldoen”, zegt Rainier Schuurbiers van ABZ. Hij ziet bovendien veel Belgen neerstrijken in Woensdrecht. Starters lijken het kind van de rekening. De gemeente kan volgens Schuurbiers niet veel meer doen dan startersleningen verstrekken en ontwikkelaars aanmoedigen om meer goedkope woningen te bouwen. “We bouwen zelf geen woningen.” Hij is wel blij met de regel dat er nog maar maximaal twee arbeidsmigranten in een woning mogen wonen. “Daardoor zijn goedkopere huizen niet meer aantrekkelijk voor beleggers.”

Thierry de Heer van D66 vindt het niet genoeg. “We zeggen al jaren dat er meer moet worden gebouwd voor starters”, zegt hij. “We kunnen best eisen dat er voor starters moet worden gebouwd. Denk dan aan tiny houses, kleine appartementen en gezamenlijke woonvormen.” Hij juicht het toe dat het kabinet de regie in handen neemt om meer te bouwen. “Dan komt deze oververhitte markt in beweging.”

Ludo Bolders van AKT is het daarmee eens. “We moeten sowieso meer bouwen onder de ton. Dan komen er meer woningen beschikbaar. Ik heb het aan verschillende bouwers gevraagd en volgens hen is dat mogelijk. Als je daarnaast startersleningen verstrekt doe je het goed. Het is en-en.”[n]