De kinderen luisteren naar Pepijn van de E-Waste Race.
De kinderen luisteren naar Pepijn van de E-Waste Race. Foto: Eugène de Kok

Ste. Marie zoekt ‘alles met een stopcontact’

HUIJBERGEN - Wethouder Henk Kielman van de gemeente Woensdrecht, directeur Pascal de Klerk van Saver en leraren en kinderen van de groepen zeven en acht van basisschool Ste. Marie in Huijbergen hebben vorige week de aftrap gegeven voor de E-Waste Race. Het is een wedstrijd waarin kinderen zoveel mogelijk elektronisch afval inzamelen.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De jongens en meiden van Ste. Marie nemen het op tegen leeftijdsgenootjes van negen andere basisscholen in West-Brabant. De groepen die het meeste afval hebben ingezameld mogen een dagje naar de Uitvindfabriek in Breda.


Stopcontact

Henk Kielman hielp de kinderen vorige week op weg. Hij had zelf een aantal oude apparaten ‘die iets met een stopcontact te maken hebben’ meegenomen. De komende weken zamelen de kids allerlei soorten klein elektronisch afval in, zoals toetsenborden, kapotte waterkokers en staafmixers. “Vraag het eens na bij je ouders en kijk in de schuur of op zolder. Je kunt er iets moois mee winnen en het is nog goed voor het milieu ook”, aldus Kielman.


'We kunnen nieuwe staafmixers blijven kopen'


Pascal de Klerk verduidelijkte dat laatste aan de kinderen. Hij legde uit dat dit soort apparaten naar De Kringloper van Saver gaan. Daar halen mensen de spullen uit elkaar en kijken of ze deze kunnen repareren. Anders scheiden ze het afval. “Als we alles steeds maar weggooien, moeten we staafmixers en andere apparaten blijven kopen.”

Dave Baecklant is leraar van groep acht op Ste. Marie. “We hebben nog geen plannen hoe we het afval gaan inzamelen, maar langs de deuren gaan is in deze tijd misschien niet verantwoord. Kinderen zullen thuis dus vooral de schuur en zolders leeghalen.” Volgens Baecklant is de E-Waste Race een goede actie. “We zijn veel bezig met het thema duurzaamheid. Dit past daar heel goed bij.”

De E-Waste race duurt tot 2 oktober. Meer informatie is te vinden op www.ewasterace.nl.[n]