Jan de Boer.
Jan de Boer. Foto: Marilyn Pietersz

HUIJBERGEN- Hij was een stevige roker. Vijftien shagjes per dag en dat een halve eeuw lang.

Jan de Boer (70) uit Huijbergen stak z’n eerste sigaret op toen hij vijftien jaar was. “Roken was in die tijd, de jaren zestig van de vorige eeuw, normaal. Bij verjaardagen stonden bij ons thuis, en ik denk bij velen, de sigaren en sigaretten op tafel als traktatie, compleet met lucifers en asbakken. Bijna iedereen rookte”, aldus Jan.

In 2014 kreeg hij voor het eerst sinds lange tijd een longontsteking. De gedachte aan stoppen met roken kwam vaag in hem op. “Maar ik stopte niet.”

Amper één jaar later werd hij weer geveld door een longontsteking. Langzaam daalde het besef in. “Roken met longontsteking, dat gaat niet samen.”

Hij nam toen een radicaal besluit. De sigaret of in zijn geval de shag werd verbannen. “Ik stond een ochtend op, liep naar beneden en zei tegen Mary, mijn vrouw: 'Het is klaar. Vanaf nu rook ik niet meer'."


Pleisters

Jan bouwde niet af en hij gebruikte geen pleisters of andere hulpmiddelen. Volgens hem is het een kwestie van mentaal sterk zijn. “Ja, daar ben ik van overtuigd. Tussen de oren moet het goed zitten. Dáár moet je sterk zijn om niet toe te geven aan het lichaam dat schreeuwt om nicotine. Houd vol en geef niet toe. In afbouwen en zo geloof ik niet." Sinds hij gestopt is, heeft hij meer lucht en voelt hij zich beter. “Prettig voor de longen en voor de leefomgeving.”[n]