Afbeelding
Foto: Shutterstock

PUTTE – Heel veel tabaksspeciaalzaken zijn er niet meer in de gemeente Woensdrecht. En de zaken die er nog zijn, zeggen weinig te merken van de challenge Stoptober om te stoppen met roken.


In Putte zijn er twee tabaksspeciaalzaken. Ondanks de hogere accijnzen in Nederland komen bij deze winkels veel Belgische klanten om sigaren en sigaretten te kopen. Aangezien er in België geen Stoptober is, is het effect op hun verkopen minimaal. Iets verder van de grens af zouden de effecten wellicht groter kunnen zijn. In Hoogerheide runt Niels van Elzakker de Primera, maar ook hier zeggen ze weinig van de actie te merken. “We horen mensen er wel over, maar merken niet dat mensen deze actie gebruiken om te stoppen. Stoptober is leuk, maar stoppen met roken moet echt vanuit de mensen zelf komen.”
Tabaksspeciaalzaken moeten aan veel eisen voldoen om tabakswaren te verkopen. "We doen er alles aan om niet-rokers te beschermen, want roken is gewoon ongezond. Maar als we vragen waarom mensen roken, geven ze vaak aan er veel plezier aan te beleven. Beginnen met roken is ook gemakkelijker als stoppen.” Voor wie denkt aan stoppen of echt wil stoppen kan de e-sigaret soelaas bieden, naast nicotinepleisters, accupunctuur of hypnose. De e-sigaret bevat ook nicotine, maar 95 procent minder schadelijke stoffen dan een normale. De e-sigaret zou effectief zijn in de strijd om definitief te stoppen.[n]