Het gemeentehuis in Hoogerheide.
Het gemeentehuis in Hoogerheide. Foto:

Woensdrecht wil niet inboeten op kwaliteit

HOOGERHEIDE - Ze komen niet vanzelf, maar de gemeente Woensdrecht laat zwarte cijfers zien in haar meerjarenbegroting. “Ik ben voorzichtig optimistisch, maar er zijn veel onzekerheden”, zegt wethouder Henk Kielman.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Volgend jaar staat er nog een tekort onder de streep, het jaar daarna ook, al is dat al bijna te verwaarlozen, maar in de jaren 2023 en 2024 schrijft de gemeente zwarte cijfers. Net als veel andere gemeenten heeft Woensdrecht het wel lastig in financieel opzicht. “We hebben moeten uitvogelen hoe we omgaan met de te geringe middelen die we krijgen van het Rijk”, zegt wethouder Henk Kielman, doelend op het sociaal domein. Het college van burgemeester en wethouders wil niet inboeten op kwaliteit en het onderhoudsniveau en voorzieningen in alle kernen behouden. “Het is dan wel noodzakelijk om de kosten en opbrengsten met elkaar in balans te brengen.”

Dat wil het college bijvoorbeeld doen op het gebied van het afval. “Daar lopen we al een paar jaar uit de pas.” De gemeente wil het kostendekkend maken door het vaste tarief te verhogen van 150 naar 175 euro. Ook de rioolheffing wordt iets duurder en het college moet de onroerendezaakbelasting voor het eerst in veertien jaar met meer dan het inflatiepercentage verhogen om alles te kunnen blijven betalen. Ze stelt voor om deze met in totaal tien procent te verhogen. “Het is één van de weinige knoppen waaraan je als gemeente kunt draaien. Het is een forse verhoging, maar noodzakelijk om onze financiën structureel op orde te krijgen. Als we de voorzieningen in stand willen houden, moeten we dit doen.”

Door de verhogingen stijgen de lasten voor inwoners van Woensdrecht met gemiddeld 27 euro. Ze hoort dan nog steeds bij de goedkopere gemeenten van Nederland. Van de ruim 370 gemeenten staat Woensdrecht op plaats 54 als het om de hoogte van de lokale lasten gaat. “Zo’n 85 procent van de gemeenten is duurder dan wij en ik verwacht dat dat zo blijft. Bijna alle gemeenten worstelen met hetzelfde als wij doen”, zegt burgemeester Steven Adriaansen.

De gemeente kijkt ook naar zichzelf. De komende jaren wil ze enkele tonnen besparen op de eigen organisatie door efficiënter te gaan werken. Ze denkt bijvoorbeeld aan het delen van bepaalde functies met andere gemeente. “Van gedwongen ontslagen is absoluut geen sprake”, benadrukt Adriaansen.[n]