Ouderen sporten onder leiding van Jacky Jansens.
Ouderen sporten onder leiding van Jacky Jansens. Foto: Humphrey Hekhuizen

'Ik merk dat mijn onderbuik minder werkt'

HOOGERHEIDE - Er zijn weer activiteiten voor ouderen en mantelzorgers in de gemeente Woensdrecht en de ondersteuning draait weer. “We merken echter dat het nog steeds lastig is voor onze doelgroep”, zegt Lenny Winkel van de Brede Welzijnsinstelling (BWI) in de gemeente Woensdrecht.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Vanzelfsprekend zijn alle activiteiten coronaproof. Te allen tijde is de anderhalve meter afstand gewaarborgd en aan alle andere voorwaarden wordt voldaan. “We hebben bij Tai Chi normaal groepen van zestien mensen, maar dat zijn er nu tien. De laatste weken zag je dat we dat aantal haalden, maar nu het weer oplaait worden het er weer minder. De komende weken moeten we het sowieso zien”, zegt buurtsportcoach Jacky Jansens.


Praatgroepen

Vanuit de BWI worden tal van beweegactiviteiten, bijeenkomsten, praatgroepen en cursussen georganiseerd. In maart lag alles opeens stil. “Toen ze na maanden weer konden sporten, bedankten sommige mensen me. Ze vonden het fijn om weer iets te kunnen doen.” Jacky werkt ook met jonge mantelzorgers. “Met hen hebben we deze zomer een lijstje gemaakt met wat ze zouden willen doen. Als het mogelijk was, hebben we dat gedaan. Zij hebben dat nodig, omdat ze beperkt zijn in wat ze kunnen. Ze moeten namelijk altijd voor iemand zorgen.”

De BWI biedt ook ondersteuning. Dat was lastig tijdens de lockdown, zeggen Lenny Winkel en Marga Esser van het steunpunt mantelzorg en ouderen. “De boodschap van de regering was om op onze kwetsbare mensen te passen, maar ik denk dat veel ouderen alleen maar kwetsbaarder zijn geworden”, zegt Winkel. “We weten dat er behoefte is aan ondersteuning, want als we bellen om te vragen hoe het gaat, hebben ze altijd een vraag”, vertelt Marga.


'Er was even geen uitweg'


Het is een zware tijd geweest. “De wereld van mantelzorgers werd opeens heel klein. Er was even geen uitweg. Je doet het wel, maar het is moeilijk. Pas toen de dagbesteding in juni weer begon kwam het er bij veel mantelzorgers uit”, aldus Lenny.

Normaal zien Marga en Lenny ouderen en mantelzorgers regelmatig bij bijeenkomsten of lotgenotengroepen. Daar beantwoorden ze dan vragen, bieden ondersteuning aan en brengen de aanwezigen met anderen in contact. “Nu moest alles maandenlang telefonisch. Gelukkig is dat voorbij. We gaan weer langs bij mensen, natuurlijk volgens de RIVM-richtlijnen”, zegt Marga “Als mensen het fijn vinden zitten we buiten. Wij passen ons aan.”

Het is beter dan bellen, maar nog niet ideaal, vertelt Lenny. “Ik merk dat mensen af en toe behoefte aan een schouder waarop ze hun hoofd kunnen leggen. Dat kan nu niet. Ik merk dat mijn onderbuik minder werkt. Als je belt, merk je bepaalde dingen minder makkelijk op.” Het tweetal roept iedereen die een hulpvraag heeft te bellen met de BWI. “En als ze het moeilijk vinden om een vraag te formuleren, bellen ze ons maar voor een informeel bakje koffie.”


Informatie

Marga en Lenny zijn voor alle hulpvragen bereikbaar via 0164-672049. “Wij zijn blij dat jij zorgt en wij zorgen graag voor jou”, is hun motto. Meer informatie is te vinden op www.bwiwoensdrecht.nl.[n]