Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

HOOGERHEIDE- Normaal zingt het Rooms-Katholiek kerkkoor Hoogerheide elke eerste en derde zondag van de maand en op feestdagen in de mis. “Momenteel helaas niet”, zegt koorlid, tevens voorzitter Mariandl van Loon.

Er mag in de kerken niet worden gezongen. Wel mogen één of twee personen ‘voorzingen’. Bij zingen komen aerosolen vrij, die het voirus kunnen verspreiden, zeker als er veel mensen tegelijkertijd zingen.

Hoewel Mariandl het hartstikke jammer vindt dat ze niet kunnen zingen, heeft ze begrip voor de situatie. “Het kan niet anders.” Maandenlang hebben de achttien koorleden elkaar niet gezien toen Nederland in lockdown zat. “Ik heb toen regelmatig gebeld met koorleden. Ook heb ik samen met de penningmeester doosjes bonbons gebracht naar onze leden om hen te laten weten dat we aan ze dachten.” Op het moment dat de versoepelingen kwamen, besloot het bestuur de koorleden uit te nodigen voor een kopje koffie in de kerk. “Zo heb je weer even contact met elkaar.” Het is de bedoeling dit koffiemoment om de twee maanden te houden. “Zo blijf je op de hoogte van elkaars wel en wee. En ik hoop de leden gemotiveerd te houden.” Het koor kan niet repeteren. Het besmettingsgevaar speelt een rol. Bovendien is het voor de koorleden ondoenlijk op anderhalve meter te zingen. “Onze stemmen zijn hiervoor niet krachtig genoeg.” Mariandl ziet haar koor dit jaar niet meer samen zingen. “Als ik de snel stijgende besmettingscijfers zie, vrees ik van niet, spijtig genoeg.”[n]