Inwoners van Woensdrecht die verdachte zaken zien, kunnen deze (ook) anoniem melden.
Inwoners van Woensdrecht die verdachte zaken zien, kunnen deze (ook) anoniem melden. Foto:

'Melden verdachte praktijken mag ook anoniem'

HOOGERHEIDE - In de strijd tegen drugscriminaliteit wijst Steven Adriaansen op de mogelijkheid om anoniem misdaden of verdachte praktijken te melden. “We willen voorkomen dat mensen uit angst hun mond houden.”

DOOR EUGÈNE DE KOK


Juist inwoners zijn ontzettend belangrijk in het stoppen van drugspraktijken. “Zij zijn onze ogen en oren. Veiligheid is immers van en voor iedereen. Ik roep iedereen op alert te zijn en opvallend gedrag te melden. Dat kan ook anoniem.”

Burgemeester Steven Adriaansen legt uit dat kleine signalen vaak al kunnen duiden op criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan afgeschermde deuren of ramen, veel camera’s, afzuiginstallaties op het dak, de geur van aceton en ammoniak en dure voertuigen die af- en aanrijden. “Je moet ook oppassen als een huurder zich niet kan identificeren, als alles via een tussenpersoon wordt geregeld of afspraken niet mogen worden vastgelegd. Wees dan extra alert.”


Drempel

Via het onafhankelijke meldpunt Meld Misdaad Anoniem (M) worden jaarlijks 16.000 meldingen doorgestuurd naar de politie en andere partners. “Ik hoor regelmatig dat voor mensen de drempel lager is om een melding te doen.”

De gemeente gaat binnenkort rechtstreeks samenwerken met M, zodat ze de informatie over verdachte praktijken in Woensdrecht meteen hoort. Iets verdachts melden kan via de politie of via M: 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.


IP-adressen

Er wordt bij M niet gevraagd naar naam- en adresgegevens en telefoonnummers en IP-adressen zijn onzichtbaar voor de medewerkers.[n]