Coach Tommy Kempenaers is trots op zijn team dat kampioen werd FOTO TOMMY KEMPENAERS
Coach Tommy Kempenaers is trots op zijn team dat kampioen werd FOTO TOMMY KEMPENAERS Foto: Tommy Kempenaers

Heren HSV Batters uit Putte kampioen in raar seizoen

PUTTE - Het herenteam van honkbal- en softbalvereniging Batters uit Putte is dit seizoen kampioen geworden. Eigenlijk had het team nog twee wedstrijden moeten spelen, maar door de aangescherpte coronamaatregelen zijn deze niet meer doorgegaan. In plaats van juichend van het veld te lopen, kregen de Batters nu via een telefoontje te horen dat ze kampioen zijn.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Volgens coach Tommy Kempenaers is het niet de eerste keer dat het team kampioen wordt in het 41-jarige bestaan van de vereniging. “De laatste keer was meer dan twintig jaar geleden. Voor mij is het wel de eerste keer sinds ik lid ben van de vereniging. En ik ben twintig jaar lid, waarvan de laatste twee als trainer-coach." Hij heeft nog nooit zo'n bijzonder seizoen meegemaakt. “Normaal gesproken spelen we in een seizoen achttien wedstrijden. Nu hebben we er veertien gespeeld, waarvan een verloren, één gelijk en twaalf gewonnen."


Delft

Het herenteam van de Batters speelt in de vijfde klasse in de regio zuid. Ze spelen tegen clubs tot in Delft en Rotterdam aan toe. “Het seizoen startte dit jaar al later door de coronamaatregelen. We zijn in plaats van in april pas half mei begonnen. De eerste wedstrijd was bij Rotterdam Neptunus, één van de grootste verenigingen van Nederland. Die wedstrijd verloren we. De laatste wedstrijd die we speelden was ook tegen Rotterdam Neptunus, maar toen op eigen veld. Die dag speelden we twee wedstrijden, waarvan één inhaalwedstrijd. Omdat het in november te koud is om nog wedstrijden te spelen, hadden we twee wedstrijden op één dag. De eerste wedstrijd speelden we gelijk en de tweede wonnen we met 9-2. Dat laatste duel gaf een soort finalegevoel, omdat de titelstrijd tussen ons en Rotterdam Neptunus ging. Onze pitcher speelde toen een zeer goede wedstrijd en verdedigend waren we echt heel goed, waardoor we Rotterdam tegen konden houden.”


Verlossend

Wat de heren toen nog niet wisten, was dat die wedstrijd uiteindelijk de beslissing bwas. “We hadden nog twee wedstrijden te gaan, één in Delft en één in Bergschenhoek. Maar toen kwam het regeringsbesluit voor de stop op teamsport. We moesten toen nog een paar weken wachten tot we het verlossende telefoontje van de bond kregen dat we kampioen waren. Dat was wel een beetje een anti-climax. Je wilt juichend van een veld lopen, een titel vieren, maar nu was het een telefoontje.”

Al met al was het dan ook een vreemd jaar voor de Batters. “Het was een moeilijk seizoen. Supporters mochten bijvoorbeeld niet mee. De Batters zijn echter blijven strijden en trainen om tot een zo goed mogelijk einde te komen. En dat is ons wel gelukt met deze titel.” Door de titel promoveert het herenteam naar de 4e klasse. “Omdat we zo goed hebben gepresteerd, hebben we nieuwe leden en omdat er ook aanwas is vanuit de jeugd starten we volgend seizoen met twee herenteams. Het tweede team komt dan uit in de vijfde klasse en wordt een soort opleidingsteam voor het eerste”


Breedtesport

In het komende seizoen hopen de Batters voort te kunnen borduren op het succes van dit jaar. “Honkbal is gewoon een erg leuke breedtesport, waarbij het gaat om de variatie van het spel, het slaan, je hard en gericht moet kunnen gooien, terwijl ook teamspirit, motivatie en tactiek een rol spelen. De Batters gaan er volgend seizoen weer voor.”[n]