Marlies Somers van Hotak ’68 zet haar handtekening, met de burgemeester naast zich. FOTO MARILYN PIETERSZ
Marlies Somers van Hotak ’68 zet haar handtekening, met de burgemeester naast zich. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

Volgende stap gezet voor IKC Woensdrecht

HOOGERHEIDE - De ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst door de gemeente Woensdrecht, Stichting Maatschappelijk Vastgoed en de Lowys Porquin Stichting was vorige week het startsignaal voor het project Integraal Kindcentrum (IKC) in Woensdrecht.

DOOR MARILYN PIETERSZ

Het te bouwen multifunctionele pand biedt onderdak aan een spiksplinternieuwe basisschool, kinderopvang en tafeltennisvereniging Hotak '68. Voorzitter Marlies Somers van Hotak '68 tekende hiertoe een intentieovereenkomst met de gemeente.
De partijen plaatsten hun handtekening maandag in het gemeentehuis in Hoogerheide. Burgemeester Steven Adriaansen deed dat namens de gemeente, Stéphane Cépèro namens de Lowys Porquin Stichting (LPS) en Donald van der Veen namens Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV).
In 2017 besloot de gemeente tot nieuwbouw voor basisscholen De Poorte en De Stappen. Daarnaast biedt de nieuwbouw onderdak aan kinderopvang Jongleren. Zo ontstond het idee voor een energieneutraal IKC, een centrum voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Er komt een gymzaal en maatschappelijke ruimte, waar Hotak '68 een vaste stek krijgt.
In de zoektocht naar een geschikte locatie viel eind 2018 de keuze op het veld aan de Fortuinstraat in Woensdrecht, dat nu nog dient als speeltuin en hondenuitlaatplaats. De volgende vraag was hoe de nieuwbouw het beste tot stand kon komen. Hierbij kwam de SMV om de hoek kijken, met de constructie van ‘huren als een eigenaar'. De stichting zorgt landelijk voor huisvesting op maat voor onder meer onderwijsinstellingen. De gemeente blijft eigenaar van de grond, maar SMV bouwt en onderhoudt het gebouw. SMV verhuurt de ruimte vervolgens zonder winstoogmerk aan de gebruikers. "Wij zijn dus eigenaar van het gebouw en verhuren het aan de gemeente en aan de Lowys Porquin Stichting voor een lange termijn”, stelt Van der Veen van SMV. Deze constructie is goedkoper dan wanneer de gemeente bouw en onderhoud van het pand in eigen beheer zou doen.

Omwonenden
Nu de samenwerkingsovereenkomst is getekend wordt in samenspraak met de gebruikers bekeken aan welke eisen de nieuwbouw moet voldoen. "Verder wordt de bestemmingsplanprocedure in gang gezet en er moet een omgevingsvergunning, de vroegere bouwvergunning, worden afgegeven”, vertelt de Woensdrechtse wethouder Hans de Waal. "We betrekken ook omwonenden bij de plannen.” De Waal hoopt in de loop van 2021 deze fase af te ronden, zodat in 2022 de eerste spade de grond in kan. In 2023 zou het IKC er moeten staan.[n]