Wethouder Hans de Waal.
Wethouder Hans de Waal. Foto: Humphrey Hekhuizen

Komende jaren wordt er nog volop gebouwd

HOOGERHEIDE - De komende jaren wordt er nog flink doorgebouwd in alle kernen van de gemeente Woensdrecht. Dat staat in de woonvisie, waarmee het college van burgemeester en wethouders vorige week heeft ingestemd. In de visie staat per kern aan hoeveel en welk type woningen er behoefte is.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het belangrijkste uitgangspunt is dat er voor jongeren, starters en senioren op woongebied iets te kiezen moet zijn. Verder staat in de visie bijvoorbeeld dat woningtypen moeten aansluiten bij de samenstelling van de bevolking en voor meerdere doelgroepen geschikt moeten zijn, dat (nieuwe) huizen energiezuinig horen te zijn en dat inwoners ‘zo lang mogelijk in hun eigen omgeving moeten kunnen blijven wonen’.


Woonwagens

In de visie is aan alle doelgroepen gedacht. Naast huizen komen er bijvoorbeeld twee woonwagenplaatsen bij in Hoogerheide en Putte, wordt er in het buitengebied werk gemaakt van voorzieningen voor arbeidsmigranten en is de kans op de bouw van tiny houses in Huijbergen groot. “De komende vijf jaar is er een lichte toename van de woningbehoefte. Op langere termijn stabiliseert dit”, zegt wethouder Hans de Waal. “Daar is deze visie op gemaakt, maar als we meer willen bouwen dan we nu willen is dat geen probleem.”


Nultreden

In Hoogerheide komen er de komende jaren zo’n 130 woningen bij. “Het is de grootste kern met de grootste behoefte.” Goedkope koopwoningen zijn het hardst nodig. Een deel moet nultreden zijn, zodat deze flexibel kunnen worden ingezet. Er mag ook een aantal appartementen bijkomen, omdat deze belangrijk zijn voor de doorstroming.

In Huijbergen wil een ontwikkelaar tegenover de slager twee ‘torentjes’ met elk zes tot acht appartementen bouwen. “Een voor senioren en een voor jongeren”, aldus de wethouder. “Het verschil is dat er in die voor senioren een lift zit.” Starters kunnen eventueel verhuizen naar de sociale huurwoningen als deze vrijkomen door de nieuwbouw. In Woensdrecht is er juist behoefte aan vrijstaande koopwoningen, zo’n 55 stuks. “We zijn nog aan het bestuderen wat de beste locatie is.”


Sneek Hout

In Ossendrecht wordt al veel gebouwd, bijvoorbeeld aan de Noordrand. De behoefte in het dorp groeit de komende jaren nog, maar neemt daarna met ongeveer hetzelfde aantal af.

In Putte staat qua bouw het meeste op stapel. Op de locatie van Sneek Hout zit een nieuwbouwwijk in de planning van ongeveer dertig woningen. “We hebben geen woonwijken van honderden huizen, maar steeds kleine plannetjes met enkele tientallen woningen”, aldus De Waal.


Woonloket

De gemeente wil in het gemeentehuis in Hoogerheide inrichten om vraag en aanbod in de woningmarkt, zowel koop als huur, goed in beeld te krijgen. “We willen nadrukkelijk onze rol pakken in de woningmarkt.”

De nieuwe woonvisie wordt in december in de gemeenteraad besproken. De oude stamt uit 2015. “Het is belangrijk om regelmatig een nieuwe te maken. Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de woningmarkt. De afgelopen jaren zijn dat bijvoorbeeld de ruimere woningbehoefteprognoses, stikstofvraagstukken en de corona-uitbraak geweest.”[n]