Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

HOOGERHEIDE – Nu Sinterklaas weer weg is, brengen de meeste mensen hun huis in kerstsferen. Dit jaar hebben kerstboomverkopers in de regio echter al weken te maken met een flinke toeloop.

Door de coronacrisis willen mensen het eerder gezellig maken in huis. Daar hoort een echte kerstboom bij. Volgens Anoushka Wouts van de Groene Vakwinkel aan de Kooiweg in Hoogerheide gaat niet alleen de verkoop van kerstbomen hard. “Ook qua decoratie is er meer verkoop. Normaal organiseren we workshops om kerststukjes te maken, maar nu verkopen we alle spullen los. Mensen willen gezelligheid en kiezen voor zelfgemaakte kerstdecoratie. Voor ons betekenen de extra verkopen van kerstbomen onder meer dat we meer bomen uit eigen kweek steken. Mensen kunnen terecht bij ons voor bomen met kluit en zonder. We verkopen ook mooie standaards voor bomen zonder kluit. Overigens valt elke boom uit, een Nordman over het algemeen wel minder dan een blauwspar.”

Ook Arno Akkermans van Boomkwekerij en Hoveniersbedrijf Akkermans-Lobbezoo aan de Valkestraat in Hoogerheide merkt dat het drukker is. "Ik verkoop al zo'n vijftig jaar kerstbomen, ben er mee begonnen als klein kind. Maar dit jaar is de verkoop vroeger gestart en draaien we al weken op volle toeren. We kweken onze bomen zelf en kunnen zo'n 300 tot 400 bomen leveren, vers gestoken met wortel. De blauwsparren van ongeveer twee meter worden het meeste verkocht. Dat is de meest gangbare maat.”[n]