Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

'Het is veel meer dan een kapotte voordeur'

HOOGERHEIDE - Woensdrecht heeft zich volgens burgemeester Steven Adriaansen de laatste dagen van zijn beste kant laten zien. “Zo ken ik de gemeente”, zegt hij, daags nadat zijn huis ernstig is beschadigd door een zware vuurwerkbom.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Zijn werkkamer in het gemeentehuis staat vol met bossen bloemen, gelukwensen en tekeningen van schoolkinderen, die zeggen hoe erg ze het vinden wat hun burgemeester is overkomen. “Dat is toch geweldig?” zegt Steven Adriaansen, die van de grootste schrik lijkt bekomen.

In de nacht van vorige week zaterdag op zondag schrok hij iets over enen wakker van een enorme knal.


Verschrikkelijk

Zijn deur en voorgevel bleken ontzet door een vuurwerkbom. Bovendien werd een auto door de knal van de oprit afgeduwd. “Een verschrikkelijk incident”, kijkt de burgemeester een paar dagen later terug. “Het is veel meer dan een kapotte voordeur. Je schrikt enorm, de mensen in de straat ook. Een thuis moet een veilig honk zijn. Hier zijn grenzen overschreden.”


'Het helpt, want het is bijzonder heftig wat er is gebeurd'


Hij en de politie sluiten uit dat het een toevalstreffer was. “Dit was een bewuste actie. Het was een rustige avond en de overlast qua vuurwerk valt sowieso reuze mee.” Hij heeft geen enkel idee wie er achter de bom zit. “Ik tast volledig in het duister. Het kwam uit het niets.”

De politie heeft een onderzoek ingesteld. “Ze willen de onderste steen boven krijgen.” Er is een buurtonderzoek verricht en in het televisieprogramma Opsporing Verzocht is aandacht gevraagd voor de zaak. Mensen die iets hebben gezien wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie of Meld Misdaad Anoniem.


Moeilijke tijden

Adriaansen heeft in de dagen na de aanslag veel steun gehad van de inwoners van de gemeente. “Normaal sta ik als burgemeester mensen terzijde in moeilijke tijden, nu ben ik zelf de hoofdpersoon en steunen mensen mij. Ik ervaar ontzettend veel warmte. Zo ken ik Woensdrecht ook, niet van dit soort incidenten. Het helpt, want het is bijzonder heftig wat er is gebeurd.”

Adriaansen heeft na het weekend veel contact gehad met omwonenden, collega's en inwoners, maar ook met ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, die, net als commissaris van de koning Ina Adema, informeerden hoe het met hem ging en hun steun toezegden.


Tips

Mensen die denken iets in het onderzoek te kunnen betekenen, kunnen contact opnemen met de politie via 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Op de infopagina's in deze Woensdrechtse Bode staat een brief van Adriaansen aan alle inwoners.[n]