De nieuwe ruimte is kleiner, maar ook net zo groot.
De nieuwe ruimte is kleiner, maar ook net zo groot. Foto: Gemeente Woensdrecht

'Hopelijk leidt dit tot meer verbinding en minder drempels'

HOOGERHEIDE – Ongeveer anderhalve maand was de vestiging Bibliotheek West-Brabant in Hoogerheide gesloten voor een verbouwing, maar per 1 december zijn de deuren weer geopend. En niet alleen de deuren van de bibliotheek, want er is een heuse ontmoetingsruimte voor het sociaal domein ontstaan. Mensen kunnen er terecht met vragen over zorg en welzijn, wmo, jeugd en ondersteuning.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Tot 1 december waren de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI), Wij Zijn Woensdrecht, MEE West-Brabant en de intakers van het sociaal domein van de gemeente Woensdrecht, de wmo-consulenten en Team Jeugd gehuisvest in het pand aan de Kromstraat.

Vanuit de gemeente Woensdrecht en andere partijen was er al een tijdje de wens om alles onder een dak te huisvesten. De bibliotheek bleek de ideale locatie. In de tijd van de sluiting is het vloeroppervlak van de bieb gehalveerd en zijn er vier spreekkamers gemaakt. De ruimte oogt meer open, zodat iedereen zich welkom voelt.

Volgens wethouder Lars van der Beek werd vanuit de Kromstraat de sociale dienstverlening voor de burgers geregeld. “Toen in 2014 alle transities in de zorg op ons afkwamen, namen we het besluit om het sociaal domein onder te brengen in de Kromstraat. We dachten dat het gemeentehuis drempelverhogend kon werken. In de praktijk betekende dit vaak veel heen en weer geloop, omdat wmo en jeugdzorg qua back- en frontoffice niet op één locatie zaten. Omdat we inzetten op verbinding en meer integrale dienstverlening, is gekozen om alle partijen bij elkaar te voegen. Hopelijk leidt dit tot meer verbinding en minder drempels voor de zorg."


Win-win

In de nieuwe ontmoetingsruimte in het gemeentehuis vinden bezoekers straks niet alleen de bibliotheek, maar tal van andere zaken. Volgens Annabelle Kools, programmamaker bij Bibliotheek West-Brabant en directeur Roos Herman, is het vloeroppervlak voor het gevoel niet verkleind. “Het oogt nog steeds erg ruimtelijk. De eerste reacties zijn erg positief. We denken dat we met de nieuwe huisgenoten elkaar kunnen versterken. Zo loopt de kinderboekenafdeling nu naadloos over in het jeugdhonk van de BWI en kunnen we als partner van het ToTaalhuis het aanbod beter afstemmen. Het is echt een win-winsituatie, waarbij we elkaar aan kunnen vullen en versterken.”

Dat beamen ook bestuurder Ad van Rijen en Lisa Waltman, maatschappelijk werker bij Wij Zijn Woensdrecht. “We gaan nu van heel klein naar groot. Door alles onder één dak te hebben, wordt de samenwerking gemakkelijker. Er zijn kortere lijntjes en we willen graag laagdrempelig zijn. We zijn er immers voor iedereen met grote en met kleine problemen. Het is positief dat alles nu in het gemeentehuis zit.”

Volgens regiomanager Caroline van Oevelen en consulent Wendy Jansen van MEE worden inwoners minder heen en weer gestuurd. "Wij verwachten hier ook meer klantcontacten, simpelweg omdat het gemakkelijker is om binnen te lopen.” De BWI merkt dat er veel meer zaken op elkaar aan kunnen sluiten. "We moeten voor burgers één aanbod creëren, dat maakt het voor de burger gemakkelijker.” Volgens integraal medewerker sociaal domein Conny Korstanje en kwaliteitsmedewerker Marijke Grave is ook de gemeente blij. "We kunnen nu efficiënter aan de slag. Met één toegang wordt het duidelijker voor onze inwoners.”[n]