Jong en oud mag gebruik maken van de MTB-paden.
Jong en oud mag gebruik maken van de MTB-paden. Foto: Humphrey Hekhuizen

Nog geen vignet voor mountainbikers in grenspark

OSSENDRECHT - Grenspark Kalmthoutse Heide stelt voorlopig nog geen vignet verplicht voor mountainbikers die de routes in het park willen rijden. Dit wordt pas ingevoerd op 1 juli volgend jaar. In de tussentijd streeft de stichting met alle partners naar een voor iedereen zo goed mogelijke oplossing voor het mountainbikenetwerk.

Het MTB-netwerk bestaat uit vier routes: Stoppelbergen (6 kilometer), Wildernissen (9 kilometer), Staartse Heide (6,1 kilometer) en Volksabdij (5,6 kilometer). Om de vier routes vanuit diverse plaatsen te bereiken is in samenwerking met Sport Vlaanderen een verbindingslus van ruim veertig kilometer aangelegd. Deze route loopt zowel over Belgisch als Nederlands grondgebied. Je rijdt dan langs het Grenspark Kalmthoutse Heide. De route is in beide richtingen te volgen via gele borden. “We hebben gemerkt dat er veel onrust is bij mountainbikers over de nieuwe routes en de communicatie over waar wel en niet gefietst mag worden”, zegt voorzitter Martin Groffen van Grenspark Kalmthoutse Heide. “Ook wandelaars laten van zich horen omdat zij menen dat ze worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. De nieuwe structuur is er echter niet voor niets gekomen. Met de aanleg, de onderhandelingen met alle partners heeft jaren geduurd, willen we de kwetsbare gebieden binnen ons park ontzien. Daar moet de natuur de overhand hebben en ongestoord haar gang kunnen gaan.”

Om het voor alle gebruikers inzichtelijk te maken, komt er een kaart waarop is te zien in welke gebieden mag worden gefietst. In de rustzone van het grenspark en gebieden zoals het Moretusbos, Paalberg, Ossendrechtse Duinen en het defensieterrein is het niet toegestaan. “Over het algemeen zijn de reacties op de routes zeer positief. Er worden nog wel problemen met de signalisatie teruggekoppeld. Het overleg met mountainbikers hierover zal verder gaan.”

Het grenspark is er niet op uit dat mensen worden beboet. "Wij willen dat alle gebruikers de kans en tijd krijgen om te wennen aan de routes en regels in het gebied.”

In de rustgebieden mag echter niet worden gefietst en kan worden gehandhaafd. Het was de bedoeling om vanaf 1 januari een vignet verplicht te stellen voor mountainbikers, maar dat lukt niet. Mensen kunnen nu tot 1 juli gratis gebruik maken van de routes.

Meer informatie is te vinden op www.grensparkkalmthoutseheide.com.[n]