Woensdrecht heeft een vergunning afgegeven voor vier parken.
Woensdrecht heeft een vergunning afgegeven voor vier parken. Foto:

'Best kans dat dit de eerste en laatste tranche is'

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht wil na de aanleg van de eerste vier zonneparken eerst kijken of er nog meer nodig zijn, voordat ze nieuwe vergunningen uitdeelt.

Woensdrecht wil in 2035 energieneutraal zijn. Naast windmolens en zonnepanelen op daken moet er energie worden opgewekt met zonneparken om de doelstelling te behalen. De gemeente heeft inmiddels een omgevingsvergunning gegeven voor vier van dit soort initiatieven: zonnepark Kabeljauwkreek van Eneco, zonnepark De Agger van LC Energy, zonnepark Van der Duijnspolder van Zon XP en zonnepark Markiezaat van Shell.

De meeste initiatiefnemers willen de parken in 2022 realiseren. "Daarna maken wij de balans op. We zullen dan in kaart brengen wat de resterende energieopgave is en ons kader herijken”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal. Of er meer zonneparken komen hangt af van de panelen die de eerste vier gebruiken. "En die ontwikkelingen gaan razendsnel. Je hebt best kans dat dit de eerste en laatste tranche van zonnepanelen op landbouwgronden is.”[n]