Prof. Geert Buelens. FOTO AMBO-ANTHOS
Prof. Geert Buelens. FOTO AMBO-ANTHOS FOTO: AMBO-ANTHOS

Hagelezing: 'De toekomst van de jaren '60'

BREDA - In het Gele Uur-programma van zaterdag 18 januari in Het Gele Huis aan de Haagsemarkt 35 in Princenhage staan jongeren centraal. Onder het motto ‘Hallo, willen jullie even naar ons luisteren?’ zullen zij vertellen hoe zij hun toekomst zien.

Hiermee grijpt het Gele Uur vooruit op de Hage-nieuwjaarslezing “De toekomst van de jaren ‘60” die op zondag 26 januari in de Johanneskerk aan de Dreef in Princenhage plaats heeft. Het Gele Uur begint zaterdag 18 januari om 15.00 uur. De nieuwjaarslezing op zondag 26 januari vangt om 14.00 uur aan. Jongeren beneden de 20 jaar hebben vrij entree.

De nieuwjaarslezing wordt dit jaar verzorgd door prof. Geert Buelens, hoogleraar moderne letterkunde en schrijver van het boek De Jaren Zestig. Buelens vraagt zich vóór de pauze af hoe belangrijk de jaren ’60 van de vorige eeuw nou eigenlijk waren. Na de pauze staat de vraag centraal hoe belangrijk die jaren nu nog zijn. In hoeverre zijn ze nog van invloed op onze huidige samenleving. Welke idealen uit die tijd zijn verloren gegaan en welke krachten spelen hierbij een rol.

Na zijn lezing volgt een debat met twee plaatselijke experts, te weten: voorzitter Lia van Opheusden van de Nederlandse Vrouwen Beweging en rector Ron Speetjes van De Nassau-scholengemeenschap Breda. Tot slot wordt het publiek bij het debat betrokken.

Vooruitlopend op de nieuwjaarslezing is er dus een week eerder in Het Gele Huis een jongerenforum over hetzelfde thema. Het staat de deelnemende jongeren vrij hoe ze hun zegje willen presenteren: performance, projectie, theater, muziek, enz. Aanmelden op info@hetgelehuisinprincenhage.com [l]