Een koala in het Geoff Wilkins Australian Wildlife Rescue & Rehabilitation
Een koala in het Geoff Wilkins Australian Wildlife Rescue & Rehabilitation Foto: Geoff Wilkins Australian Wildlife Rescue & Rehabilitation

Bredase acties voor Australië: 'Ieder klein beetje helpt'

BREDA - Heel de wereld leeft mee met de situatie in Australië. Daar verbrandde al een gebied groter dan de Benelux. Ook in Breda worden acties opgezet om een steentje bij te dragen. Zo doneerde het personeel van tapasbar Plan B dit weekend allemaal hun fooien aan het goede doel. En ook in zorghotel Merlinde werd een actie opgezet voor de bosbranden in Australië. Daar breiden gasten 'buideltjes' voor jonge kangoeroes.

DOOR HANNEKE MARCELIS EN BREGJE KOP

Het idee ontstond spontaan in de whatsappgroep van het personeel van Plan B: laten we dit weekend alle fooien verzamelen en doneren aan Australië, waar grote bosbranden woeden. "Eigenlijk was iedereen meteen enthousiast over het idee", vertelt eigenaar van de tapasbar Joost van Boekel. "Het personeel kiest uiteraard zelf wat ze doen met hun fooi. Dat ze hiervoor kiezen, vind ik heel mooi. Want ieder klein beetje helpt."

De bestemming voor het geld was ook snel bedacht. Het opgehaalde bedrag gaat namelijk niet naar een groot goed doel zoals het Rode Kruis, maar naar een lokale goed doel: Het Geoff Wilkins Australian Wildlife Rescue & Rehabilitation. "Eén van onze personeelsleden, Anne, heeft in Australië gewoond. Een vriend van haar heeft een Rescue Center waar dieren worden opgevangen. Daar zal het geld dus naartoe gaan. Dat vind ik heel mooi, omdat het zo niet op de 'grote hoop' komt, maar we echt zien waar het terecht komt."

Buideltjes

In zorghotel Merlinde wordt ook actie gevoerd voor Australië. Maar dan niet met geld, maar met 'buideltjes.' "Eén van de gasten van het zorghotel zag op televisie dat een wolwinkel in Rotterdam buideltjes maakte voor kangarootjes in Australië", vertelt woordvoerder Denise Wijnbergh. "Dat bracht haar op het idee om ook mee te doen met de actie. Inmiddels zijn zo'n zes gasten hele dagen bezig met het breien." De buidels zijn bedoelt voor kleine kangaroos die hun moeder verloren zijn tijdens de brand, die al wekenlang woedt in Australië. Voor het maken van de zakjes is een speciaal soort wol nodig. "Een wolwinkel uit Breda heeft een grote hoeveelheid wol aan ons gesponsord." Alle wolwerkjes worden via Ja, wol opgestuurd naar Australië.

Branden

In Australië staat een gebied groter dan de Benelux in brand. Tientallen mensen overleden al, en de verwachting is dat 500 miljoen tot 1 miljard dieren de branden ook niet zullen overleven. Veel mensen proberen een steentje bij te dragen. Wereldwijd worden er verschillende acties georganiseerd om de Australische bevolking én dieren te helpen. In totaal zamelde Nederland tot nu toe zo'n miljoen euro in. Het Nederlandse Rode Kruis heeft 454.000 euro ontvangen via giro 5125. Bij het Wereld Natuur Fonds (WNF) kwam ruim een half miljoen binnen.

De buideltjes bij Merlinde Foto: Denise Wijnbergh